Fokus

Kina izgradila karantin sa 5.000 soba - putnici direktno sa aerodroma idu u izolaciju na najmanje dve nedelje

Komentari

Autor: CNN

29/09/2021

-

16:28

Kina izgradila karantin sa 5.000 soba - putnici direktno sa aerodroma idu u izolaciju na najmanje dve nedelje
Kina izgradila karantin sa 5.000 soba - putnici direktno sa aerodroma idu u izolaciju na najmanje dve nedelje - Copyright Tanjug/Chinatopix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dok brojne zemlje sveta otvaraju svoje granice i pokušavaju da se vrate u stanje pre pandemije, Kina jača napore da održi strategiju "nula kovida". Poslednji primer je izgradnja karantin centra sa 5.000 soba koji je koštao 260 miliona dolara i koji će biti namenjen putnicima koji dolaze u zemlju.

Ovaj centar bi narednih dana trebalo da bude otvoren u gradu Guangdžouu, piše CNN.

Sačinjen od niza trospratnih zgrada sa sivim krovovima u tradicionalnom kineskom stilu, masivni kompleks prostire se na površini ekvivalentnoj 46 fudbalskih terena i izgrađen je na periferiji grada za manje od tri meseca.

Tanjug/Chinatopix via AP

 

Ovaj kompleks će zameniti određene hotele koji se nalaze širom Guandžoua i koji služe za izolaciju kineskih i međunarodnih putnika koji dolaze iz inostranstva - potez koji bi trebalo da zaštiti lokalno stanovništvo od "uvezenih" slučajeva zaraze.

Putnici će direktno sa aerodroma da autobusima budu prebačeni i zatvoreni u sobe na najmanje dve nedelje. Svaka soba opremljena je kamerom za video komunikaciju i termometrom sa veštačkom inteligencijom. Obroke će tri puta dnevno da isporučuju roboti, a sve je dizajnirano kako bi se minimizirao direktan kontakt sa zaposlenima.

Tanjug/Chinatopix via AP

 

"To je verovatno najsavremeniji karantinski centar na svetu", rekao je Jandžong Huang, viši saradnik pri Savetu za spoljne odnose.

Međunarodna zdravstvena stanica Guangdžou, kako je zvanično nazvana, prva je takve vrste u Kini. Stručnjaci, međutim, kažu da bi to mogla da bude prva od mnogih jer kineska vlada pojačava svoju strategiju nulte tolerancije prema koronavirusu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet