Fokus

Da li će biti odobrena prva pilula protiv kovida?

Komentari

Autor: Fonet

01/10/2021

-

14:51

Da li će biti odobrena prva pilula protiv kovida?
Da li će biti odobrena prva pilula protiv kovida? - Copyright Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Farmaceutska kompanija "Merk" iz Sjedninjenih Država saopštila je da će tražiti odobrenje za, kako je navedeno, prvu pilulu namenjenu borbi protiv koronavirusa, nakon što je lek "molnupiravir" tokom kliničkih ispitivanja pokazao da može da prepolovi rizik od hospitalizacije ili smrti kada se daje visokorizičnim osobama u ranoj fazi infekcije.

Ova pilula bi mogla da postane prva "u talasu antivirusnih pilula" za koje stručnjaci kažu da mogu da predstavljaju novo, moćno oružje u pokušajima da se savlada koronavirus, piše "Njujork tajms".

Lek koji je napravljen da spreči umnožavanje virusa trebalo bi da se uzima dva puta dnevno po dve kapsule tokom pet dana.

Specijalista za zarazne bolesti Univerzitetu Stenford Robert Šejfer kazao je da veruje da će pilula značiti "hiljade spasenih života širom sveta".

Njujork tajms podseća da se rezultati studije o dve druge antivirusne pilule, koje razvijaju kompanije Fajzer i Atea farmaseutikals i Roš, očekuju u narednih nekoliko meseci.

Navedeno je da u studiju bilo uključeno 775 volontera i rezultati pokazuju da je za dobrovoljce koji su primili lek rizik od hospitalizacije ili smrti pao je za 50 odsto, bez ikakvih nuspojava. 

Komentari (0)

Svet