Fokus

Moskva odbacuje tvrdnje SAD u vezi slučaja Navaljni

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2021

-

10:26

Moskva odbacuje tvrdnje SAD u vezi slučaja Navaljni
Moskva odbacuje tvrdnje SAD u vezi slučaja Navaljni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska ambasada u SAD ocenila je danas tvrdnje američkog Stejt departmenta povezane sa slučajem trovanja ruskog opozicionara Alekseja NavaljAleksenog kao neosnovane.


SAD i još 44 države su juče preko Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OZHO) uputile Rusiji, koja je takođe član, spisak pitanja u vezi sa incidentom s ruskim blogerom i opozicionarom Navaljnim.

"SAD i još 44 zemlje uputile pitanja Rusiji u vezi s trovanjem Alekseja Navaljnog na teritoriji Rusije prošle godine. Konvencija o zabrani hemijskog naoružanja nalaže Rusiji da odgovori u roku od 10 dana“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Stejt Departmenta.

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je danas na Fejsbuku da je Moskva uzela u obzir još jednu neosnovanu optužbu američkog Stejt departmenta u vezi sa navodnom upotrebom hemijskog oružja od strane Ruske obaveštajne agencije, prenosi TASS.



"Takozvani slučaj Navaljni od prvog trenutka išao je ruku pod ruku s agresivnom propagandnom kampanjom koju su vodile zapadni i povezani ruski mediji sa opštom tezom zasnovanom na neosnovanim navodima o trovanju blogera ", kaže se u saopštenju.

Ambasada je ponovila posvećenost Rusije svojim obavezama prema Konvenciji o hemijskom oružju (CVC) i potvrdila da je ova zemlja 2017. godine eliminisala sve nacionalne zalihe hemijskih ratnih agenasa, što je dokumentovala OZHO, a poručila je da s druge strane SAD ostaju jedina zemlja koja nije eliminisala svoj značajan arsenal hemijskog oružja.

Ruske diplomate na kraju su pozvale Vašington da finalizuje program hemijske demilitarizacije i u najskorije vreme ispuni međunarodne obaveze, štiteći tako svet od potencijalne upotrebe ove vrste naoružanja.

Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine, nakon što mu je pozlilo, a ruski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, i potvrdili da u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku, gde su vojni lekari saopštili da je ruski opozicionar otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Navaljni, koga su ruske vlasti tražile zbog višestrukih kršenja uslovne kazne, uhapšen je po povratku iz Nemačke na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. januara 2021.,a Moskovski sud ga je 2. februara osudio na kaznu zatvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet