Fokus

Tajvanska predsednica o sukobu sa Kinom: Ne tražimo vojne sukobe, ali ćemo braniti svoju slobodu

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

09:07

Tajvanska predsednica o sukobu sa Kinom: Ne tražimo vojne sukobe, ali ćemo braniti svoju slobodu
Tanjug/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan ne traži vojne sukobe, ali će učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu, rekla je danas predsednica Caj Ingven.

Tajvan je objavio da je oko 150 aviona kineskih vazdušnih snaga bilo uletelo u njegovu zonu protivvazdušne odbrane u četvorodnevnom periodu koji je počeo prošlog petka, piše Rojters.

Tajvan se ranije žalio na kineske aktivnosti koje smatra "ratom u sivoj zoni", koji je osmišljen da iskoristi tajvanske oružane snage i testira njihovu sposobnost odgovaranja.

"Tajvan ne traži vojnu konfrotaciju", rekla je Caj na bezbednosnom forumu u Tajpeju.

"Nadamo se mirnom, stabilnom, predvidivom i obostrano korisnom suživotu sa susedima. Ali, Tajvan će takođe učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života", rekla je ona.

Dodala je da je blagostanju u Indo-Pacifiku potrebno mirno, stabilno i transparentno okruženje i da u regionu postoje mnoge mogućnosti.

"Ovo takođe donosi nove tenzije i sistemske kontradikcije koje bi mogle imati poguban uticaj na međunarodnu bezbednost i globalnu ekonomiju ako se njima ne rukuje pažljivo", rekla je predsednica.

Ingven je istakla da će Tajvan raditi zajedno sa drugim zemljama u regionu kako bi osigurala stabilnost.

"Tajvan je u potpunosti posvećen saradnji sa regionalnim igračima kako bi se sprečio oružani sukob u Istočnokineskom i Južnokineskom moru, kao i u Tajvanskom moreuzu", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet