Fokus

Napetosti na relaciji Peking – Tajpej: Ministar iz Tajvana kaže da je reč o najgorim tenzijama u poslednjih 40 godina

Komentari

Autor: BBC, Guardian, Tanjug

07/10/2021

-

17:44

Napetosti na relaciji Peking – Tajpej: Ministar iz Tajvana kaže da je reč o najgorim tenzijama u poslednjih 40 godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trenutne tenzije između Pekinga i Tajvana najgore su u poslednjih 40 godina, rekao je ministar odbrane iz Tajpeja Čiu Kuo Čeng. Njegovi komentari usledili su nakon što je Peking četiri dana uzastopno slao rekordan broj vojnih aviona u tajvansku zonu odbrane, a upozorio je i da bi Kina do 2025. godine mogla da izvede invaziju u "punom obimu".

Tajvan, da podsetimo, sebe smatra suverenom državom, dok sa druge strane, Kina na ovu teritoriju gleda kao na otcepljenu provinciju. 

I dok kineski avioni nisu leteli skroz do ostrva, ministar Čiu Kuo Čeng je upozorio na dalju eskalaciju. Tajvanska zona protivvazdušne odbrane, inače, prostire se na području koje pokriva Tajvanski moreuz i veći deo kineskog kopna. Za upad smatraju prelazak aviona preko nezvanične linije između Kine i Tajvana. 

Šta Kina želi?

Kina je prošle nedelje poslala oko 150 vojnih aviona u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ). U prethodne dve godine Narodnooslobodilačka armija (PLA) pojačala je svoje aktivnosti skoro svakodnevnim odlascima do ADIZ i čestim vojnim vežbama u obližnjim pomorskim područjima.

Podaci preuzeti iz praćenja ovih letova ukazuju na promenu u sastavu vazdušnih snaga PLA. Iako su se ranije slali najčešće nadzorni avioni, ravnoteža se sada promenila te dominiraju borbeni avioni. Povećana je upotreba i bombardera sposobnih za nošenje nuklearnog oružja.

S tim u vezi rastu i nagađanja da će Kina pokušati da izvede invaziju, procene kada bi to moglo da se desi kreću se od samo nekoliko godina pa sve do nekoliko decenija, a tajvanski ministar odbrane je u sredu rekao da je Kina sposobna sad, ali da bi do 2025. godine mogla mnogo lakše da pokrene "sveobuhvatnu invaziju".

Tanjug/Taiwan Ministry of Defense via AP, File

 

Kako piše Gardijan, za kineskog lidera Si Đinpinga, cilj je ujedinjenje. On, kako se navodi, nije isključio mogućnost preuzimanja ostrva silom. Peking izabranu vladu Tajvana smatra separatističkom, ali tajvanska predsednica Tsai Ing Ven kaže da je Tajvan već suverena država koja ne treba da proglašava nezavisnost.

Tajvan, kako piše Gardijan, ima demokratske izbore, slobodne medije i sopstvenu vojsku i valutu. Samo nekoliko zemalja priznaje Tajvan. Većina umesto toga priznaje kinesku vladu u Pekingu. SAD nemaju zvanične veze sa Tajvanom, ali imaju zakon koji od njih zahteva da ostrvu obezbede sredstva za odbranu

Aktivnosti velikog obima često su povezane sa posebnim događajima, a Kina je u petak obeležila praznik Nacionalni dan. Nakon što su SAD osudile upad 38 aviona u petak i 39 u subotu, Kina je poslala 56 aviona u ADIZ u ponedeljak.

Oko teritorije gde su leteli kineski avioni postojalo je mnogo zabune. Oni nisu upali u međunarodno priznati tajvanski vazdušni prostor. Protivvazdušni sistem odbrane je prostor koji ide mnogo dalje od vazdušnog prostora i služi u odbrambene svrhe. ADIZ uključuje i delove kineskog glavnog kopna, ali Tajvan ne prijavljuje "upade" sve dok avioni ne pređu zamišljenu središnju liniju između kopna i ostrva.

Bajden razgovarao sa Si Đinpingom

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom o Tajvanu i da su se složili da se pridržavaju tajvanskog sporazuma, jer su tenzije između Tajpeja i Pekinga porasle.

profimedia

 

"Razgovarao sam sa Sijem o Tajvanu. Slažemo se, poštovaćemo tajvanski sporazum. Jasno smo stavili do znanja da ne mislimo da bi trebalo da se radi bilo šta drugo osim da se pridržavamo sporazuma", saopštio je američki predsednik, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet