Fokus

Ministar odbrane Tajpeja: Odnosi sa Kinom najgori u poslednjih 40 godina

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2021

-

11:16

Ministar odbrane Tajpeja: Odnosi sa Kinom najgori u poslednjih 40 godina
Ministar odbrane Tajpeja: Odnosi sa Kinom najgori u poslednjih 40 godina - Copyright Tanjug/Jin Danhua/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Vojne tenzije sa Kinom najgore su u više od 40 godina, ocenio je ministar odbrane u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana, nekoliko dana nakon što je rekordan broj kineskih aviona ušao u zonu protivvazdušne odbrane ostrva.

Tokom perioda od četiri dana, koji je počeo prošlog petka, Tajvan je izvestio da je blizu 150 aviona kineskih vazdušnih snaga registrovao u svojoj protivvazdušnoj zoni, a juče je prijavljen samo jedan upad.

Na pitanje poslanika o trenutnim vojnim tenzijama sa Kinom u parlamentu, ministar odbrane Čiu Kuo-čeng rekao je da je situacija najozbiljnija za poslednjih 40 godina, otkako se pridružio vojsci, navodeći da postoji opasnost od da se ove tenzije prošire širom osetljivog Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters.

Čiu je poručio i da Kina već ima mogućnosti da izvrši napad na Tajvan i da procenjuje da ipak neće moći da izvede invaziju "u punom obimu" do 2025, pošto za pokretanje rata mora da uzme u obzir mnoge druge stvari.

SAD "čvrsto posvećene" Tajpeju

SAD, glavni tajvanski vojni dobavljač, potvrdile su svoju "čvrstu posvećenost" Tajpeju i kritikovale Kinu, dok Peking za podizanje tenzija okrivljuje politiku kojom Vašington podržava Tajvan kroz prodaju oružja i slanjem vojnih brodova kroz Tajvanski moreuz.

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je juče da je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom o Tajvanu i da su se složili da se pridržavaju tajvanskog sporazuma, jer su tenzije između Tajpeja i Pekinga porasle.

Tanjug/AP/Eduardo Munoz

 

Smatra se da se u ovoj izjavi Bajden poziva na dugogodišnju politiku Vašingtona "jedne Kine", prema kojoj SAD zvanično priznaju Peking, a ne Tajpej, i Zakon o odnosima s Tajvanom, koji jasno daje do znanja da odluka SAD da uspostavi diplomatske veze sa Pekingom umesto sa Tajvanom počiva na očekivanju da će se budućnost ostrva određivati mirnim putem.

Tenzije oko Tajvana su se povećale poslednjih godina i Peking nije isključio upotrebu sile za povratak ostrva, koje smatra svojom suverenom teritorijom.

Francuski senator u poseti Tajvanu

Usred tenzija između zvaničnog Pekinga i Tajvana, grupa francuskih senatora doputovala je danas u petodnevnu posetu Tajpeju.

Tanjug/Central News Agency/Pool Photo via AP

 

Grupa, koju vodi senator Alan Rišard, sastaće se sa predsednicom Cai Ing-Ven, ekonomskim, zdravstvenim i drugim zvaničnicima u Tajpeju, prenosi AP.

Rišara je bivšeg francuskog ministra odbrane, i već je u dva navrata posetio Tajvan, 2015. i 2018. godine. 

Sada predvodi grupu prijateljstva sa Tajpejom u francuskom Senatu, a kineska ambasada u Parizu je u februaru pozvala da otkaže svoju posetu.

Komentari (0)

Svet