Fokus

Sukob o poreklu korone – Vašington traži da Kina "plati cenu", Peking tvrdi: Manipulacija

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

27/05/2021

-

11:27

Sukob o poreklu korone – Vašington traži da Kina "plati cenu", Peking tvrdi: Manipulacija
Sukob o poreklu korone – Vašington traži da Kina "plati cenu", Peking tvrdi: Manipulacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države zatražile su još dublju istragu kako bi se utvrdilo poreklo koronavirusa, i spremne su da izvrše pritisak na Kinu kako bi sarađivala. Kinezi nisu dugo čekali kako bi odgovorili - saopštili su da je u pitanju "politička manipulacija i prebacivanje krivice". Šta za sada znamo o najnovijoj rundi sukoba dve najveće svetske sile?

Šta Bajden zahteva?

Predsednik SAD Džo Bajden zatražio je juče od američkih obaveštajnih službi da "udvostruče napore" kako bi se utvrdilo poreklo koronavirusa, i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

On je dao obaveštajcima rok od 90 dana za podnošenje izveštaja o tome da li virus zaista potiče od životinja, ili je pobegao iz kineske laboratorije, prenosi CNN.

U poslednjih nekoliko dana, sve se jače čuju glasovi iz Vašingtona koji zahtevaju da Kina "plati cenu" pandemije, čak i pre nego što istraga o poreklu dođe do kraja.

"Moramo da znamo šta se tamo dogodilo. Kineska Komunistička partija tačno zna o čemu se radi. Znaju ko je 'pacijent nula'. Tačno znaju gde je sve ovo počelo", izjavio je u ponedeljak bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Šta je Kina odgovorila?

Iz kineske ambasade u SAD brzo je usledio odgovor, a rekli su da bi bilo kakva politizacija istrage porekla virusa potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije.

"Neke političke snage fokusirane su na političku manipulaciju i prebacivanje krivice. Podržavamo sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovida 19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta", saopštili su iz kineske ambasade.

Ovo je, ipak, samo prvi deo kontranapada koji je Kina spremila.

profimedia

 

Kineski list Global Times, koji je pod kontrolom tamošnje Komunističke partije, objavio je da, u sklopu istrage o poreklu virusa, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi "Fort Ditrik“.

Podsećanja radi, u zajedničkoj studiji Kine i Svetske zdravstvene organizacije objavljenoj u martu tvrdi se da je "krajnje neverovatno" da je koronavirus procurio iz laboratorije, i da je najverovatnije da se od slepih miševa proširio na ljude preko neke posredničke vrste.

Zašto baš sada?

Džo Bajden je i sam pod velikim političkim pritiskom, jer je nedavno časopis Wall Street Journal otkrio da je nekoliko kineskih virusologa krajem prošle godine zatražilo bolničko lečenje zbog neidentifikovane bolesti. 

Bajdenova administracija tada je odlučila da ugasi istragu koju je pokrenuo bivši predsednik SAD, Donald Tramp, kako bi dokazao da je virus potekao iz kineske laboratorije.

Iako je Stejt Dipartment kasnije rekao da je istraga jednostavno bila završena, nekoliko dobro upućenih izvora je za CNN reklo da je ipak ostalo još posla da se uradi.

Predsednik SAD mora da odgovori na zahteve javnosti koja želi da zna da li su dovoljno ozbiljno shvaćeni navodi da je virus možda potekao iz laboratorije.

Verovatno je upravo taj pritisak javnosti zbog otkrića o prekinutoj istrazi naterao Bajdena na zahtev za "udvostručenim naporima" da se otkrije poreklo koronavirusa.

Šta SAD misle o ulozi Svetske zdravstvene organizacije?

U zajedničkoj studiji Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljenoj u martu tvrdi se da je "krajnje neverovatno" da je koronavirus procurio iz laboratorije, i da je najverovatnije da se od slepih miševa proširio na ljude preko neke posredničke vrste.

U poslednjih nekoliko dana, SAD dodatno "zatežu" odnose sa SZO, tvrdeći da Kina ima preveliki uticaj na ovu organizaciju.

Endi Slevit, koordinator Bele Kuće za odgovor na kovid 19, izjavio je kako "Kina mora da bude potpuno transparentna u saradnji sa SAD", i da SZO mora da pomogne u tome, što "trenutno nije slučaj".

profimedia

Tedros Adanom Gebrejesus, predsednik SZO

Član američkog Senata Tod Jang je rekao da Svetska zdravstvena organizacija mora da izvrši pritisak na Kinu, kako bi se istraga o poreklu virus produbila.

"Ne vidim nijedan drugi način da ponovo zadobiju poverenje Amerikanaca i mnogih drugih širom sveta. Čini se kao da SZO više veruje liderima Komunističke partije Kine, nego Zapadnom svetu", izjavio je Jang.

Sjedinjene Američke Države istupile su iz Svetske zdravstvene organizacije dok je Donald Tramp bio predsednik, i priključile joj se ponovo kada je Bajden došao na vlast.

Ukoliko ovaj pritisak na SZO ne urodi plodom, ili se otkrije da je SZO na bilo koji način radila u korist Pekinga koji je odbacio teoriju o laboratorijskom poreklu virusa, bila bi to pobeda za bivšeg predsednika SAD, piše CNN.

Komentari (0)

Svet