Fokus

Putin razgovarao sa Merkel i Makronom o Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

22:52

Putin razgovarao sa Merkel i Makronom o Ukrajini
Vladimir Putin - Copyright AP/Vladimir Smirnov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, saopštili su iz Kremlja.

Strane su detaljno razgovarale o uznemirujućoj situaciji oko odugovlačenja procesa rešavanja ukrajinskog sukoba, naveo je Kremlj, preneo je TASS.

Tri lidera su istakla važnost sprovođenja sporazuma iz Minska iz 2015. kao jedinu osnovu za rešavanje situacije, naglasivši važnost dalje koordinacije napora Rusije, Nemačke i Francuske u Normandijskom formatu, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Putin je izneo ocenu politike Kijeva da tvrdoglavo izbegava svoje obaveze prema sporazumima iz Minska i sporazumima sa prethodnih samita u Normandijskom formatu, uključujući i onaj u Parizu od 9. decembra 2019. godine, naveo je Kremlj.

Putin, Merkel i Makron su se tokom telefonskog razgovora dogovorili da upute instrukcije svojim ministarstvima spoljnih poslova da nastave razgovor o mogućnosti održavanja samita Normandijske četvorke.

Na svom nivou, ministri inostranih poslova zemalja četvorke nastojaće da održe sastanak u ovom formatu, piše u saopštenju.

Tokom razgovora, dotaknuta su i neka druga međunarodna pitanja, uključujući i ona u vezi sa borbom protiv terorizma na afričkom kontinentu.

Zelenski: Podržavam Normandijski format

I predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ragovarao je sa Merkel i Makronom, a nakon toga je izjavio da misli da je Normandijski format jedini način za rešavanje sukoba u Donbasu.

"Potpuno podržavam ovaj format i mislim da nemamo drugi alat osim Normandijskog formata da prebrodimo ovu situaciju, da zaista zaustavimo rat u istočnoj Ukrajini", rekao je Zelenski.

Fragment telefonskih razgovora postavljen je na Telegram kanalu ukrajinskog televizijskog kanala Dom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet