Fokus

Aerodrom u Kabulu i dalje ne funkcioniše punim kapacitetom

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

23:53

Aerodrom u Kabulu i dalje ne funkcioniše punim kapacitetom
Povlačenje iz Avganistana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni aerodrom u Kabulu još ne može da funkcioniše punim kapacitetom zbog toga što nijedna akreditovana organizacija ne obezbeđuje adekvatne bezbednosne uslove u skladu sa međunarodnim propisima, izjavio je zamenik ministra informisanja i kulture u prelaznoj vladi talibana Zabijulah Mudžahid.

"Radimo na obnavljanju međunarodnog saobraćaja sa aerodroma u Kabulu, ali imamo određene poteškoće. Prema važećim svetskim standardima, moramo da angažujemo jednu međunarodnu organizaciju koja bi bila odgovorna za poštovanje bezbednosnih propisa u aerodromskim prostorijama i u avionima", naveo je Mudžahid za TASS, i dodao da je potraga za takvom organizacijom "u toku".

Pista i terminali aerodroma u Kabulu bili su ozbiljno oštećeni tokom nedavnog povlačenja stranih trupa iz Avganistana, svim što je povlačenje izazvalo, kao i tokom terorističkog napada 26. avgusta kada je poginulo više od 60 Avganistanaca i 13 pripadnika američkih oružanih snaga.

Eksperti iz Katara i Turske od kraja avgusta pomažu da se nastavi funkcionisanje aerodroma u Kabulu. Tako su 4. septembra poleteli prvi avioni na unutrašnjim linijama prema gradovima Mazar i Šarif, Kandahar i Herat, a 9. septembra je poleteo i prvi avion na međunarodnom letu za glavni grad Katara, Dohu.

Od druge polovine septembra, sa aerodroma u Kabulu saobraćaju čarter linije ka Iranu, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet