Fokus

Kim Džong Un optužio SAD za stvaranje tenzija, na izložbi novog naoružanja obećao nepobedivu vojsku

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

07:24

Kim Džong Un optužio SAD za stvaranje tenzija, na izložbi novog naoružanja obećao nepobedivu vojsku
KIm Džong Un - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un je tokom izložbe novog naoružanja obećao da će izgraditi nepobedivu vojsku, i optužio SAD za stvaranje tenzija i nepokazivanje u praksi da nemaju neprijateljske namere prema njegovoj zemlji, prenosi AP pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

"SAD su često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema našoj državi, ali ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi nas uverili da nisu neprijateljski raspoloženi.Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procenama i postupcima", naglasio je Kim, prema korejskim medijima.

Kim je takođe poručio da modernizacija sevrenokorejske vojske nije usmerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno.

Kim je održao govor u ponedeljak na izložbi naoružanja "Samoodbrana-2021" , događaju koji je deo obeležavanja 76. rođendan vladajuće Radničke partije.

Na izložbi je prikazan veći broj novog naoružanja, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje je Severna Koreja već testirala ili pokazala tokom vojne parade.

Nazivajući SAD izvorom nestabilnosti na Korejskom poluostrvu, severnokorejski vođa je tokom ovog događaja poručio i da je najvažniji cilj njegove zemlje izgradnja "nepobedivih vojnih sposobnosti" koje se niko ne bi usudio da izazove.

Kim je još optužio Seul za licemjerje, jer kritikuje razvoj naoružanja Severne Koreje kao provokaciju, dok istovremeno ulaže veliki novac za povećanje vlastitih vojnih sposobnosti, uključujući kupovinu naprednih američkih lovaca, ali je ipak naglasio da cilj jačanja vojnih kapaciteta Pjongjanga nije Južna Koreja.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da južnokorejske i američke obaveštajne agencije analiziraju prikazano severnokorejsko oružje, ali nisu dale detaljnije informacije, osim da je ova izložba prva takve vrste otkako je Kim preuzeo vlast 2011.

Severna Koreja je poslednjih nedelja slala različite signale svojim rivalima. Prošlog meseca Pjongjang je izveo prve raketne testove u šest meseci, uključujući i one koje bi mogle da nose nuklearno oružje i dostignu ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, vojne baze SAD koje se tamo nalaze.

Istovremeno je Severna Koreja obnovila kanale komunikacije sa Južnom Korejom i poručila da je otvorena za ponovno pokretanje zvaničnih razgovora sa Seulom ako se za to steknu uslovi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet