Fokus

Erdogan: Turska spremna da predvodi radnu grupu za stabilnost u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

23:30

Erdogan: Turska spremna da predvodi radnu grupu za stabilnost u Avganistanu
Erdogan: Turska spremna da predvodi radnu grupu za stabilnost u Avganistanu - Copyright Tanjug/Turkish Presidency Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je formiranje radne grupe za Avganistan pod okriljem grupe G20, ističući da je Turska spremna da predvodi radnu grupu.

"Uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti u Avganistanu što pre je moguće od kritične je važnosti, ne samo na regionalnom već i na međunarodnom nivou", kazao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na vanrednom sastanku G20 o situaciji u Avganistanu, prenela je agencija Anadolija.

Dodao je da G20 vidi kao glavnu platformu za saradnju pred izazovima s kojima se svet trenutno suočava. Naglasio je da cela međunarodna zajednica mora da pruži pomoć i podršku građanima Avganistana.

"Međunarodna zajednica nema taj luksuz da okrene leđa avganistanskom narodu i tu zemlju prepusti njenoj sudbini", rekao je Erdogan.

On je dodao da je "neizbežno da će zemlje Evrope osetiti pritisak migracija iz Avganistana na južne i istočne granice Turske". Naglasio je i značaj uspostavljanja inkluzivne vlade u toj zemlji.

"Uz strateško strpljenje i postepeni pristup moramo da usmerimo talibane prema uspostavljanju inkluzivne vlade, držeći otvorenima puteve dijaloga", poručio je.

Erdogan je kazao da će Turska nastaviti da ispunjava svoju "bratsku dužnost" prema avganistanskom narodu u teškim trenucima za građane te zemlje.

Podsetio je da se avganistanski narod, osim političke neizvesnosti, više od 40 godina bori s razornim posledicama nestabilnosti, sukoba i terorizma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet