Fokus

Samoubistva dece u Japanu najveća od kad postoje evidencije

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

09:01

Samoubistva dece u Japanu najveća od kad postoje evidencije
Nagasaki obeležio 76. godišnjicu atomskog bombardovanja - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Broj samoubistava među školskom decom u Japanu najveći je za poslednjih više od 40 godina, prema ministarstvu obrazovanja.


Od kako je pandemija kovida 19 prošle godine dovela do zatvaranja škola i poremetila nastavu, prema istraživanju ministarstva obrazovanja, 415 učenika od osnovnog do visokog školskog uzrasta je oduzelo sebi život, prenosi Rojters pozivajući se na japanske medije.

List "Asahi" navodi da je taj broj povećan za skoro 100, u odnosu na prošlu godinu, a najveći je od kada je sa takvom evidencijom započeto 1974. godine.

Samoubistvo ima dugu istoriju u Japanu kao način da se izbegne sramota ili gubitak časti i stopa ove zemlje odavno je na vrhu Grupe sedam najrazvijenijih država, ali su nacionalni napori uspeli da smanje brojke za otprilike 40 odsto tokom 15 godina, a od 2009. taj broj pada uzastopno 10 godina.

Tokom 2020., međutim, samoubistva su se ponovo povećala, pri čemu je broj žena koje su izvršile samoubistvo porastao zbog emocionalnog i finansijskog stresa izazvanog pandemijom korona virusa, iako je manje muškaraca u tom periodu oduzelo sebi život.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je tokom prošle godine rekordan broj od 196.127 učenika bio odsutan od škole 30 ili više dana, a rezultati su pokazali da su promene u školskom i kućnom okruženju usled pandemije imale veliki uticaj na ponašanje dece, preneo je nacionalni japanski servis NHK izjavu zvaničnika ministarstva obrazovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet