Fokus

Eksplozija u džamiji u Avganistanu, poginulo 47 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/10/2021

-

12:02

Eksplozija u džamiji u Avganistanu, poginulo 47 osoba
Eksplozija u džamiji u Avganistanu, poginulo 47 osoba - Copyright AP Photo/Abdullah Sahil

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 47 osoba je stradalo, a 70 je ranjeno nakon eksplozije u šiitskoj džamiji tokom tradicionalne molitve petkom u avganistanskom gradu Kandahar. Eksplozija se dogodila u džamiji Iman Bargah, saopštio je talibanski zvaničnik.

Lokalni izveštač iz Kandahara izjavio je za Rojters da je video trojicu bombaša samoubica, od kojih se jedan razneo na ulazu u džamiju, a dvojica su detonirala eksploziv unutar objekta. "Situacija je veoma loša. Lokalna bolnica poziva mlade ljude da doniraju krv", rekao je lokalni izveštač.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali portparol talibanskog ministarstva policije Kari Said Hosti rekao je da vlasti sakupljaju podatke.

Prošlog petka u samoubilačkom napadu na džamiju, takođe tokom molitve u petak u gradu Kunduz na severu zemlje poginulo je najmanje 50 ljudi. Bio je to najsmrtonosniji napad otkako su američke otkako su američke snage napustile Avganistan krajem avgusta.

Manjinska šiitska zajednica u Avganistanu predmet je čestih napada većinskih sunitskih grupa. Talibani, koji su i sami ortodoksna sunitska organizacija, obećali su posle nedavnog dolaska na vlast da će štititi sve etničke i verske zajednice u zemlji.

 

Komentari (0)

Svet