Fokus

Bela kuća: Severna Koreja da se uzdrži od provokacija

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

23:47

Bela kuća: Severna Koreja da se uzdrži od provokacija
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća pozvala je danas Severnu Koreju da se uzdrži od daljih provokacija, nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu lansiranu podmornicom.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je da SAD ostaju otvorene za diplomatsko angažovanje sa Severnom Korejom o njenom programu naoružanja, što je Pjongjang do sada odbacivao, prenosi Rojters.

Indopacifička komanda američkih oružanih snaga oglasila se danas ocenom da je jutrošnje testiranje severnokorejskih podmorničkih raketa "destabilizirajuće", ali da ne predstavlja neposrednu pretnju za SAD i njene saveznike.

Lansiranje severnokorejske balističke rakete sa podmornice (SLBM), koje su potvrdili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon što su se delegacije SAD i Južne Koreje sastale u Vašingtonu kako bi razmatrali zastoj u nuklearnim pregovorima sa Pjongjangom.

Jedna balistička raketa lansirana je jutros oko 10:17 po lokalnom vremenu iz okoline Sinpa, mesta gde su ukotvljene severnokorejske podmornice i stacionirana oprema za probno ispaljivanje balističkih projektila, saopšteno je iz združenog generalštaba južnokorejske vojske.

Severna Koreja nije preko uspostavljenih kanala komunikacije unapred obavestila Južnu Koreju da će danas lansirati balističku raketu, navelo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Današnje testiranje rakete je osmo koje je Severna Koreja obavila ove godine, a krajem septembra prvi put je lansirala novu hipersoničnu raketu u Japansko more.

Komentari (0)

Svet