Fokus

Predstavnički dom: Stiv Benon kriv za nepoštovanje Kongresa

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2021

-

23:46

Predstavnički dom: Stiv Benon kriv za nepoštovanje Kongresa
Predstavnički dom: Stiv Benon kriv za nepoštovanje Kongresa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom glasao je da je Stiv Benon, dugogodišnji politički saradnik i savetnik bivšeg predsednika Donalda Trampa, kriv za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da sarađuje sa istragom smrtonosnog upada Trampovih pristalica u Kongres.

Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova za, i 202 protiv, a devetoro republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Benona podigne krivična otpužnica, prenosi Rojters.

Pitanje sada prelazi u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe, gde sekretar za pravosuđe Merik Garland donosi končanu odluku o tome da li će se protiv Stiva Benona podići otpužnica.

Benon je odbio da se odazove na pozive komisije da svedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trampovo insistiranje, koje osporavaju neki pravni eksperti, da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

Odluka Sekretarijata za pravosuđe bi svakako uticala ne samo na efikasnost istrage o konkretnom slučaju upada u Kongres, već i na sposobnost Kongresa uopšte da od drugih organa vlasti traži da nešto preduzmu.

Odbor predvođen demokratama, koji istražuje upad u Kongres 6. januara nada se i da pretnja zatvorom, pošto nepoštovanje Kongresa nosi kaznu do jedne godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dolara, može da podstakne na saradnju 18 drugih Trampovih pomoćnika i organizatora mitinga kojima je takođe uručen sudski poziv.

Komentari (0)

Svet