Fokus

SAD pozvale Severnu Koreju da obustavi raketne probe

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

14:49

SAD pozvale Severnu Koreju da obustavi raketne probe
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki izaslanik za Severnu Koreju Sung Kim, pozvao je Severnu Koreju da prekine sa najnovijom serijom raketnih proba i nastavi nuklearne pregovore. Ovaj poziv usledio je samo nekoliko dana pošto je Pjongjang izveo prvo podvodno lansiranje balističke rakete u poslednje dve godine.

Diplomata je govorio nakon sastanka sa južnokorejskim zvaničnicima sa kojima je razgovarano o nedavnom nizu raketnih proba Severne Koreje, koje su izvedene dok je diplomatija između Vašingtona i Pjongjanga u zastoju, prenosi AP.

"Pozivamo Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK-Severnu Koreju) da prekine sa ovim provokacijama i drugim destabilizirajućim aktivnostima, i umesto toga da se angažuje u dijalogu", rekao je Kim novinarima.

"Ostajemo spremni da se sastanemo sa DNRK bez preduslova i jasno smo stavili do znanja da Sjedinjene Države ne gaje neprijateljske namere prema DNRK", dodao je američki izaslanik.

Severna Koreja lansirala je 19. oktobra novu balističku raketu iz podmornice što je bio njen peti krug proba poslednjih nedelja. Južnokorejski zvaničnici naveli su da izgleda da je raketa ispaljena iz podmornice u ranoj fazi razvoja.

Međutim, to je ipak predstavljalo prvo podvodno lansiranje od oktobra 2019. godine i tehnološki je najnaprednije od kada je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru. Rakete koje se ispaljuju iz podmornica teže se unapred primećuju i pružile bi Severnoj Koreji sposobnost za sekundarni, uzvratni napad.

Ovim lansiranjem Severna Koreja je prekršila više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i predstavlja pretnju za susede Severne Koreje i međunarodnu zajednicu, rekao je diplomata Kim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet