Fokus

Ministri SAD i Indonezije: Potrebno uspostaviti forum za globalni odgovor na iduću pandemiju

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

10:29

Ministri SAD i Indonezije: Potrebno uspostaviti forum za globalni odgovor na iduću pandemiju
Ministri SAD i Indonezije: Potrebno uspostaviti forum za globalni odgovor na iduću pandemiju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najveće svetske ekonomije treba da uspostave forum za lakšu koordinaciju globalnih aktivnosti radi odgovora na sledeću pandemiju, kao i nov finansijski mehanizam za reagovanje na nove pretnje, saopštili su ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen i indonežanski ministar finansija Šri Muljani Indravati.

U pismu kolegama iz G20, koje je američko Ministarstvo finansija objavilo sinoć, Jelenova i Indravati su istakli da će forum omogućiti ministrima zdravlja i finansija bolju saradnju i koordinaciju aktivnosti prevencije, otkrivanja, razmenu informacija i svih potrebnih mera za reagovanje, prenosi Rojters. Oni su ocenili da je pandemija kovid 19, koja je usmrtila skoro 5,2 miliona ljudi širom sveta, otkrila nedovodljnu spremnosti za brzo reagovanje na nivou država i nedostatak koordinacije među zemljama G20.

"Mada napredujemo u borbi protiv kovida 19, suočavamo se i sa surovom realnošću: ovo neće biti poslednja pandemija. Ne smemo da propustimo ovu priliku da pokažemo liderstvo i odlučnu posvećenost za dejstvovanje" naveli su Jelenova i Indravati u pismu uoči zajedničkog sastanka ministara zdravlja i finansija G20 u petak.

Nekoliko nezavisnih organizacija, uključujući Nezavisni panel na visokom nivou koji predvode bivši ministar finansija SAD Lorens Samers, generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okondžo-Ivejla i singapurski viši ministar Tarman Šanmugaratnam, takođe su pozvali na uspostavljanje takvog foruma.

Jelenova i Indravati su poručili da će forum podići i osnažiti rad Svetske zdravstvene organizacije i drugih tehničkih tela, te da bi trebalo da uključi različita mišljenja i viđenja situacije iz celog sveta, kao što je na primer stav Afričke unije. Dodali su da bi nov finansijski mehanizam mogao da dopuni resurse multilateralnih razvojnih banaka i obezbedi dovoljno namensko, pouzdano finansiranje kako bi vakcinacija i lečenje išli u korak s novim pretnjama. Iako su ova dva predloga komplementarna, njihovi vremenski rokovi ne moraju da budu međusobno vezani, navodi se u pismu ministara finansija SAD i Indonezije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet