Fokus

Džadav: Istorijska odgovornost bogatih za emisiju ugljenika

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

23:56

Džadav: Istorijska odgovornost bogatih za emisiju ugljenika
Džadav: Istorijska odgovornost bogatih za emisiju ugljenika - Copyright AP Photo/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Rešenje za klimatske promene nije postavljanje ciljeva za nultu emisiju ugljenika kao što su to uradile desetine država, već bi bogate zemlje trebalo da priznaju svoju "istorijsku odgovornost" i zaštite interese zemalja u razvoju koje su osetljive na klimatske promene, rekao je indijski ministar životne sredine Bupender Džadav.

Indija je treći najveći emiter gasova koji prave efekat staklene bašte posle Kine i SAD, ali je posvećena tome da bude deo rešenja na predstojećem klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, rekao je Džadav, prenosi AP.

Upitan o novijim ciljevima, Ramešvar Prasad Gupta, najviši indijski zvaničnik za zaštitu životne sredine, rekao je da su sve opcije i dalje na stolu.

Premijer Indije Narendra Modi prisustvovaće samitu Grupe 20 koji je zakazan za ovaj vikend u Rimu, a zatim i samitu u Glazgovu, poznatom kao COP26.

Džadav je naglasio da je Indija postigla svoje klimatske ciljeve bez obećanog finansiranja iz bogatih zemalja.

Troškovi za ostvarenje ekoloških ciljeva procenjuju se na 2,5 hiljade milijardi dolara, navodi se u dokumentu ministarstva finansija iz 2019 godine.

Iako je Indija jedan od najvećih emitera gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, ona je istorijski od 1850-te i početka industrijske revolucije, doprinela samo sa 4 odsto ukupne emisije.

Komentari (0)

Svet