Fokus

Prva osoba u SAD sa rodnom oznakom "X" na pasošu: Ja nisam problem, ja sam ljudsko biće

Komentari

Autor: AP

28/10/2021

-

13:03

Prva osoba u SAD sa rodnom oznakom "X" na pasošu: Ja nisam problem, ja sam ljudsko biće
Prva osoba u SAD sa rodnom oznakom "X" na pasošu: Ja nisam problem, ja sam ljudsko biće - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Peipert

veličina teksta

Aa Aa

U Sjedinjenim Američkim Dražavama je izdat prvi pasoš sa rodnom oznakom "X", čime je označena prekretnica u priznavanju prava osoba koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene, a očekuje se da će sledeće godine ponuda biti i proširena, saopštio je Stejt department. Dana Zim se izjašnjava kao nebinarna osoba, a za AP u telefonskom razgovoru kaže da je nosilac ovog pasoša.

U pitanju je interseks aktivista iz Fort Kolinsa u Koloradu, i ističe da od 2015. godine vodi pravnu bitku sa američkom vladom u vezi sa pasošem gde ne mora da se izjasni ni kao muško, ni kao žensko. Mada Zim kaže da je uzbudljivo konačno imati ovakav pasoš, naglašava da je cilj ipak da se pomogne sledećim generacijama interseks osoba da budu priznate kao punopravni građani.

"Ja nisam problem. ja sam ljudsko biće. To je poenta", kaže Zim.

Tanjug/AP Photo/Thomas Peipert

 

Odrastavši kao dečak uz dvostruke fizičke seksualne karakteristike, ni nekoliko operacija nije doprinelo tome da Zim izgleda kao muškarac. Nakon službe u mornarici i identifikovanja kao interseks osoba na Univerzitetu, neposedovanje pasoša je doprinelo tome da Zim ne može da ode na sastanke organizacije "Intersex International".

Želi priliku da otputuje na novu konferenciju kada se pandemija stiša, ili da ode na ribolov u Kostariku, ali zbog trenutnih primanja realnija opcija je Kanada, kaže Zim.

"Vladini dokumenti usklađeni sa realnošću"

Advokati koji su radili na tome da Zim dobije pasoš sa oznakom "X" rekli su da bi odluka SAD da se priključe grupi od više od 10 zemalja koje dozvoljavaju opciju trećeg pola, omogućila ljudima da putuju kao i svi drugi.

"Interseksualnim, nebinarnim i transrodnim osobama su potrebna lična dokumenta koja tačno odražavaju ko smo, a neusklađeni dokumenti mogu stvoriti probleme sa bezbednošću", rekla je Meri Emili O'Hara iz GLAAD-a, najveće svetske organizacija koja zagovara prava LGBT osoba u medijima.

Specijalni diplomatski izaslanik SAD za LGBTQ prava Džesika Stern rekla je da se ovom odlukom vladini dokumenti "usklađuju sa realnošću", i da postoji širi spektar ljudskih polnih karakteristika nego što je to prikazano u prethodne dve oznake.

Tanjug/AP Photo/Thomas Peipert

 

"Kada osoba dobije lična dokumenta koja odražavaju njen pravi identitet, ona živi sa većim dostojanstvom i poštovanjem", rekla je Stern.

Stejt department je u junu saopštio da se ide ka dodavanju trećeg rodnog naziva za nebinarne, interseks i rodno nekonformne osobe, ali da će to potrajati zbog potrebnih ažuriranja kompjuterskih sistema. Pored toga, bilo je neophodno i da aplikacija za pasoš i ažuriranje sistema sa opcijom oznake "X" dobiju odobrenje od Kancelarije za upravljanje i budžet, koja potpisuje sve vladine obrasce.

Odeljenje sada takođe dozvoljava kandidatima da sami izaberu svoj pol kao muški ili ženski, ne zahtevajući više od njih da daju lekarsku potvrdu ako se njihov pol ne poklapa sa onim koji je naveden na njihovim drugim identifikacionim dokumentima.

Komentari (0)

Svet