Fokus

"Neću pucati u tebe": Napadač iz San Hozea birao žrtve, imao bipolarni poremećaj

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

20:38

"Neću pucati u tebe": Napadač iz San Hozea birao žrtve, imao bipolarni poremećaj
"Neću pucati u tebe": Napadač iz San Hozea birao žrtve, imao bipolarni poremećaj - Copyright Tanjug/AP/Nic Coury Santa Clara County Sheriff's Office

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego što je sebi oduzeo život, napadač koji je ubio devet kolega tokom sindikalnog sastanka u železničkom depou javnog transportnog preduzeća VTA u Kaliforniji, je posebno birao žrtve, otkrio je lokalni šerif nove detalje masovne pucnjave u San Hozeu.

 
Strelac identifikovan kao Sem Kesidi (57) rekao je tamošnjem zvaničniku sindikata da "neće pucati u njega", rekla je šerif iz okruga Santa Klara Lori Smit.

Kesidi je zločin počioni u sredu u ranim jutarnjim satima, a sa sobom je poneo tri poluatomatska pištolja i jedanaest šaržera municije. Policija je saopštila da je tokom pucnjave ispalio 39 metaka.

"Na osnovu nedavnih dešavanja u istrazi možemo reći da je osumnjičeni već dugi niz godina bio izuzetno nezadovoljan položajem u VTA, što je možda doprinelo tome zašto je ciljao samo zaposlene u toj firmi", navodi se u saopštenju šerifskog okruga Santa Klara.

Tanjug AP/Noah Berger

 

Prema podacima neprofitnog portala "Kalifornijski transport", Kesidi je za javno transportno preduzeće radio od 2012, kada je registrovano da je bio angažovan kao elektromehaničar. Tri godine kasnije bio je unapređen na poziciju radnika na održavanju trafostanice. U 2020. zaradio je 102.000 dolara, kao i 20.000 dolara za prekovremeni rad, pokazuju podaci tog portala.

 
Svedok je rekao za CNN da je naoružani napadač zaobišao određene ljude i birao koje će da upuca.

"On je ... ciljao pojedine i prolazio pored drugih. Pustio je neke da žive, dok je drugima presudio", rekao je radnik VTA Kirk Bertolet.


Patio od bipolarnog poremećaja i čestih promena raspoloženja

Bivša Kesidijeva supruga rekla je agenciji AP da joj je pre desetak godina govorio o usmrćivanju kolega sa posla.

"Nikada mu nisam verovala i nikada se nije dogodilo. Sve do sada", navela je Sesilija Nelms.

Kako je objasnila, bili su u braku desetak godina, do razvoda 2005. Od tada, kako je ukazala, nisu kontaktirali otprilike 13 godina.

Tanjug AP/Noah Berger

 

Kesidi je posle razvoda upoznao devojku, sa kojom je bio godinu dana u vezi. Ona tvrdi da njen bivši partner ima bipolarni poremećaj i da je bio sklon čestim promenama raspoloženja, posebno kada je konzumirao "velike količine alkohola".

"Nekoliko puta tokom veze opijao se, razbesneo i terao me na silu na seksualne odnose", rekla je devojka čiji identitet CNN nije želeo da otkrije.  

Bajden: Dosta je bilo

Tokom poslednja dva meseca oružani napadi širom SAD su intenzivirani - mnoštvo građana ubijeno je ili ranjeno u državama Pensilvanija, Teksas, Mičigen, Tenesi, Indijana.
U pitanju je 232. masovna pucnjava ove godine u kojoj su najmanje četiri osobe ranjene ili povređene. U proteklih nedelju dana dogodilo se 17 takvih pucnjava.

Predsednik Džo Bajden pozvao je Kongres da "odmah preduzme mere" u vezi sa zakonodavstvom o oružju.

"Dosta je bilo. Još jednom, pozivam Kongres da preduzme trenutne mere i usliši želje američkog naroda, uključujući veliku većinu vlasnika oružja, da pomogne u okončanju ove epidemije oružanog sukoba u Americi", rekao je Bajden.

 
 

Komentari (0)

Svet