Fokus

Prva grupa LGBT+ Avganistanca stigla u London

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

09:25

Prva grupa LGBT+ Avganistanca stigla u London
Prva grupa LGBT+ Avganistanca stigla u London - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prva grupa LGBT+ Avganistanaca, koji beže od talibana, stigla je u Veliku Britaniju, a britansko ministarstvo spoljnih poslova izarzilo je nadu da je to "prva od mnogih" u narednim mesecima.

Grupa LGBT+ osoba koje su doputovale u London, u kojoj su i studenti i aktvisti, prva je otkako je povratak talibana u Kabulu u avgustu izazvao paniku među gej i transrodnim stanovnicima Avganistana, koji su se uplašili progona, pa čak i smrti pod vlašću islamista, prenosi Gardijan.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da se nada da je evakuacija 29 Avganistanaca “prva od mnogih“ u narednim mesecima, nakon što je nekoliko sati pre toga portparol talibana rekao da prava LGBT+ neće biti poštovana.

Kako navodi britanski list, hiljade Avganistanaca, uključujući LGBT+ osobe, žene i zvaničnike povezane sa prethodnom administracijom, požurile su da pobegnu iz zemlje nakon brzog povratka talibana na vlast 15. avgusta, ali mnogi nisu uspeli da se ukrcaju na letove za evakuaciju.

"Igrali smo ključnu ulogu u izvlačenju ovih ljudi i nastavićemo da činimo sve što možemo da pomognemo ugroženim Avganistancima da napuste zemlju", poručila je britanska sekretarka spoljnih poslova Liz Tras u saopštenju.

U grupi koja je danas stigla u Britaniju su i studenti i aktivisti koji su se više puta zalagali za ravnopravnost LGBT zajednice u Avganistanu, saopštila je Kancelarija za spoljne, zajedničke i razvojne poslove (FCDO).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet