Fokus

Ambasador Rusije u UN: Niko ne žuri da prizna talibansku vladu u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

21:16

Ambasador Rusije u UN: Niko ne žuri da prizna talibansku vladu u Avganistanu
Talibanski borci - Copyright Tanjug/AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Niko ne žuri da prizna talibansku vladu u Avganistanu, izjavio je danas ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Pitanje priznavanja će se pojaviti kada međunarodna zajednica bude sigurna da obećanja i obaveze vlasti budu ispunjene", rekao je Nebenzja novinarima, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije razmatraju ko treba da predstavlja Avganistan u UN.

Talibani su imenovali njihovog portparola sa sedištem u Dohi Suhaila Šahina za ambasadora, dok svrgnutu vladu u UN predstavlja Gulam Isačaj, koji želi da ostane na toj poziciji, navodi Rojters.

"Kada se predaju akreditivi, oni se predaju u ime šefa države. Ako su predstavljeni u ime (šefa) države koju niko ne priznaje, onda sami donesite svoje zaključke", dodao je ruski predstavnik u razgovoru sa novinarima.

Devetočlani odbor UN za akreditive, među kojima su Rusija, Kina i SAD, razmotriće akreditive dve avganistanske strane sledećeg meseca, a odluka će biti doneta najverovatnije pre kraja godine, dodaje britanska agencija.


"Primarno je stabilizovati zemlju. Ekonomija je na ivici kolapsa sa nedostatkom bilo kakvih resursa, koji su zamrznuti i neće biti dostupni uskoro, prema izjavama koje možemo da čujemo", naveo je ruski ambasador.

Avganistan, kako navodi Rojters, ima milijarde dolara u Američkim federalnim rezervama i centralnim bankama Evrope, ali je taj novac zamrznut otkako su talibani došli na vlast.

Šahin je na Tviteru danas poručio da talibani pozivaju međunarodnu zajednicu da podrži Avganistan tako što će odmrznuti avganistansku imovinu vrednu blizu 10 milijardi dolara i nastaviti da pomaže zemlji u razvoju i projektima koji su obećani Kabulu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet