Fokus

Devet osoba ubijeno u sukobima u Kongu, pucnjava se čula u nekoliko delova grada

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

14:57

Devet osoba ubijeno u sukobima u Kongu, pucnjava se čula u nekoliko delova grada
Kongo - Copyright Tanjug/AP/Al-hadji Kudra Maliro

veličina teksta

Aa Aa

Devet osoba je ubijeno u sukobima u istočnom gradu Bukavu u Demokratskoj Republici Kongo rano jutros, nakon upada neidentifikovanih naoružanih ljudi, saopštile su danas vlasti i vojska.

Pucnjava se čula u nekoliko delova grada, ali je izgleda da su borbe prestale do popodneva, prema navodima lokalnih stanovnika i svedoku Rojtersa.

"Nasilnici i necivilizovani ljudi narušili su mir naših sugrađana u nekim delovima grada Bukavu", izjavio je guverner provincije Južni Kivu, Teo Kasi, prenosi Rojters.

Snage bezbednosti su ubile šest naoružanih napadača i uhapsile njih još 36, a ubijeni su i jedan pripadnik policije i dva vojnika, rekao je guverner Kasi.

Oko 40 boraca ušlo je u grad pevajući pesme i pozivajući na oslobođenje zemlje, rekao je lokalni komandant vojske Bob Kilubi.

"Neki od njih su hteli da napadnu vojni kamp da bi opljačkali municiju, a vojska ih je u tome sprečila", rekao je Kilubi za Radio Maendeleo.

Agencija Rojters navodi da je idalje nepoznato ko stoji iza ovih napada.

Komandant Kilubi je okrivio nepoznatu oružanu grupu CPC64, dok je jedan stanovnik iz naselja Bagira prijavio da je video žutu zastavu sa crvenim rubom kako se vijori sa drveta sa natpisom "ACN: Akcija za Novi Kongo". Više od 120 pobunjeničkih grupa nastavlja da deluje na širokim područjima istočnog Konga i nakon zvaničnog kraja građanskih ratova 2003. godine.

Grad Bukavu je poslednji put bio zahvaćen borbama u novembru 2017. godine, kada se vojska sukobila sa trupama koje su bile odane jednom odmetnutom generalu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet