Fokus

Pronađeni posmrtni ostaci planinara koji je nestao 1983. godine

Komentari

Autor: AP

05/11/2021

-

19:30

Pronađeni posmrtni ostaci planinara koji je nestao 1983. godine
Tanjug/AP/Rocky Mountain National Park - Copyright Tanjug/AP/Rocky Mountain National Park

veličina teksta

Aa Aa

Pretpostavlja se da skeletni ostaci pronađeni u Nacionalnom parku Stenovitih planina u Koloradu, pripadaju 27-godišnjem muškarcu iz Nemačke koji je nestao tokom planinarenja pre skoro 40 godina, istakli su danas zvaničnici parka.

Rudi Moder, iskusni planinar koji je živeo u Fort Kolinsu, započeo je uspon 13. februara 1983, a njegov cimer ga je prijavio nestalim 19. februara, piše AP.

Sledećeg dana započeta je potraga za mladićem, ali snežni pokrivač od 30 cm koji je u međuvremenu pokrio planine, sprečio je volontere u potrazi. Pronađena je jedino njegova vreća za spavanje i deo opreme, kao i nešto hrane.

U potragu su bili uključeni timovi na skijama, pas obučen za ovakve ekspedicije i helikopter. Dodatni pretresi vršeni su tog proleća i tokom leta.

Tanjug/AP/Rocky Mountain National Park

 

Međutim, kada je u avgustu 2020. godine jedan planinar pronašao ljudske ostatke, detaljna istraga nije mogla da se sprovede budući da su prioritet bili veliki požari koji su pogodili planinski masiv.

Ovog leta pak, čuvari parka su se vratili na to područje i pronašli skije, štapove, čizme i druge lične predmete za koje se veruje da su pripadali Moderu. Pokušali su da utvrde identitet pomoću testiranja zuba, ali rezultati nisu bili ubedljivi.

Ipak, zvaničnici parka smatraju da je slučaj zatvoren i sarađuju sa Vladom Nemačke oko repatrijacije posmrtnih ostataka.

Komentari (0)

Svet