Fokus

Savet bezbenosti UN jedinstven u pozivu za prekid sukoba u Etiopiji

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

23:42

Savet bezbenosti UN jedinstven u pozivu za prekid sukoba u Etiopiji
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je danas na prekid borbi u Etiopiji i pregovore o trajnom prekidu vatre, a od sukobljenih strana zatraženo je da se uzdrže od zapaljivog govora mržnje i podsticanja na nasilje i podele.

SB UN održao je danas sednicu o Etiopiji na zahtev Irske, Kenije, Nigera, Tunisa i Sent Vinsenta i Grenadina, a o tekstu izjave postignut je kompromis sa Rusijom, pošto su Moskva i Peking pri stavu da je višegodišnji sukob, koji je počeo u severnom regionu Tigraj, unutrašnja stvar Etiopije.

Rusija i Kina imaju pravo veta, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, tako da je malo verovatna bilo kakva jača mera Saveta, poput sankcija, navele su diplomate za Rojters.

"Danas Savet bezbednosti prekida šestomesečnu tišinu i ponovo govori jedinstvenim glasom o duboko zabrinjavajućoj situaciji u Etiopiji. Po prvi put, Savet jasno poziva na prekid neprijateljstava. Verujemo da bi to trebalo da se desi odmah i da svi civili moraju biti zaštićeni“, rekla je ambasadorka Irske u UN Džeraldin Birn Nejson u saopštenju.

Savet bezbednosti pozvao je na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, na bezbedan i neometan humanitarni pristup, ponovno uspostavljanje javnih službi kao i na povećanje humanitarne pomoći.

Tanjug AP/AP Photo

 

Rat u Etiopiji, u kojem je ubijeno hiljade ljudi i proterano više od dva miliona iz njihovih domova, intenzivirao se poslednjih nedelja.

Snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) danas su zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.

Savez osim TPLF uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.

Prema navodima Stejt departmenta, borci Tigraja približavaju se glavnom gradu Adis Abebi, a Etiopija je danas pozvala vojne rezerviste da se pridruže borbi, dok ambasada SAD sada poziva svoje državljane da napuste Etiopiju "što je pre moguće".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet