Planeta

Šta se to dešava u Etiopiji? "Ekstremno brutalni" sukobi, vanredno stanje u narednih šest meseci

Komentari

Autor: AP, T.T.

04/11/2021

-

07:09

Šta se to dešava u Etiopiji? "Ekstremno brutalni" sukobi, vanredno stanje u narednih šest meseci
Šta se to dešava u Etiopiji? "Ekstremno brutalni" sukobi, vanredno stanje u narednih šest meseci - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Etiopije je proglasila u utorak vanredno stanje na nacionalnom nivou nakon što su rivalske snage Tigraja zapretile da će krenuti ka prestonici što bi značilo da bi rat u zemlji mogao brzo da eksalira. Sjedinjene Države su saopštile da se bezbednost u ovoj zemlji "značajno pogoršala" i snažno su upozorile svoje građane da razmisle o putovanju u ovu zemlju.

Proglašavanje vanrednog stanja od strane Saveta ministra Etiopije najjasniji je znak za uzbunu, otkako je vlada premijera Abija Ahmeda pre godinu dana dozvolila vojnicima iz susedne zemlje da napadnu region Tigraja i progone snage zajedno sa etiopskim trupama. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi.

Snage Tigraja i njihovi saveznici predstavljaju "ozbiljnu i neposrednu opasnost" za postojanje zemlje, navodi se u deklaraciji saveta. "Svi će biti na ispitu", napisao je premijer na Tviteru, rekavši da je deklaracija doneta kako bi se "skratio period borbe i obezbedilo vreme za rešenje".

"Jama koja je iskopana biće veoma duboka, tamo će neprijatelj biti zakopan, a ne tamo gde se Etiopija dezintegriše", poručio je Ahmed u vojnom štabu u Adis Abebi.

"Sahranićemo ovog neprijatelja našom krvlju i kostima i ponovo učiniti Etiopiju slavnom", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 2019. godine.

Minutom ćutanja i paljenjem sveća odata je počast u znak sećanja na poginule 3. novembra 2020. godine, kada su snage lojalne Narodnooslobodilačkom frontu Tigraja (TPLF) zauzele vojne baze u Tigraju.

SAD su upozorile snage Tigraja, koje su dugo dominirale nacionalnom vladom pre nego što je Abija preuzeo dužnost, da ne žele opsadu glavnog grada Adis Abebe, nakon što su poslednjih dana preuzeli kontrolu nad strateškim graovima Desi i Kombolča. To im olakšava pristup autoputu koji vodi prema prestonici.

Vanredno stanje stupa na snagu odmah i trajaće šest meseci. Vlada može da uvede policijski čas, naredi građanima vojnu obuku, ometa transportne usluge i putovanja, suspenduje dozvole medijskim kućama i na neodređeno vreme pritvori svakoga za koga se sumnja da je povezan sa terorističkom grupom.

AP Photo/Nariman El-Mofty

 

Lokalne administracije u nekim oblastima mogle bi biti raspuštene kako bi se postavilo vojno rukovodstvo. Zabranjena su neovlašćena javna okupljanja i svako izražavanje protivljenja vanrednom stanju. Takve radnje bi bile sprovedene zakonom. Očekuje se da će se etiopski poslanici sastati u roku od 48 sati.

U međuvremenu, bezbednosni biro Adis Abebe rekao je stanovnicima da svako ko ima vatreno oružje treba odmah da ga prijavi, i upozorio je da će biti izvršeni pretresi kuća i preduzeća kako bi se obezbedio mir u gradu.

Ujedinjene nacije su izrazile izuzetnu zabrinutost zbog poslednjih događaja, upozoravajući da je u pitanju "stabilnost Etiopije i šireg regiona", ponovo pozivajući na hitan prekid vatre. Šef UN-a za ljudska prava rekao je u sredu da je rat u Etiopiji obeležen "ekstremnom brutalnošću" nakon zajedničke istrage sprovedene sa Etiopskom komisijom za ljudska prava.

Premijer Etiopije je ove nedelje pozvao sve građane da se bore protiv snaga Tigraja koje se približavaju, dodajući da "treba pažljivo pratiti one koji rade za neprijatelja i žive među građanima". Novi skup etničkih Tigrajaca viđen je u glavnom gradu u ponedeljak.

Snage Tirgraja kažu da vrše pritisak na vladu Etiopije da ukine višemesečnu blokadu regiona koji naseljava šest miliona ljudi, gde su osnovne usluge prekinute, a zdravstvena i humanitarna nega su uskraćene. Ovo je "možda najteža humanitarna opstrukcija na svetu", rekao je visoki zvaničnik američke Agencije za međunarodni razvoj za AP u utorak.

"Vidimo kampanju sistematske, birokratske opstrukcije koja blokira pomoć u oblastima koje su okupirale snage Tigraja, koja pogađa ne samo Tigraj već i oblasti u susednim regionima Amhara i Afar koje sada drže nijihovi borci", rekao je zvančnik.

Borci su se preselili u te regione nakon što su u junu ponovo zauzeli veći deo Tigraja, raselili stotine hiljada stanovnika i proširili krizu.

"Svakako smo imali poteškoća da privučemo pažnju premijera na problem i bilo kakve pozive da ga rešimo", rekao je visoki zvaničnik USAID nakon nedavne posete Etiopiji.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer drugačije nisu bili ovlašćeni.

AP Photo/Nariman El-Mofty

 

Snage Tigraja kažu da se sada povezuju sa drugom naoružanom grupom, Oslobodilačkom vojskom Oromo sa kojom je savez sklopljen ranije ove godine. Borbe bi uskoro mogle da zahvate i region Oromo koji je u susedstvu Adis Abebe. Etnički Oromo je jednom pozdravio Abija kao prvog premijera Oroma u zemlji, ali se od tada pojavilo nezadovoljstvo zbog hapšenja vođa Oroma.

Specijalni izaslanik SAD za Afrički rog Džefri Feltman, rekao je na jednom događaju u utorak da je povezivanje snaga Tigraja sa drugim naoružanim grupama veoma opasno. Izaslanik je takođe rekao da razume zašto etiopski premijer ne želi da sedne za pregovarački sto preko puta vođa snaga Tigraja, ali i da "postoji mnogo, mnogo načina da se iniciraju diskretni razgovori".

Na kraju, Feltman je rekao da će "biti razgovora jer nijedna strana neće pobediti".

 

Komentari (0)

Svet