Fokus

Kongres SAD odobrio 1,2 biliona dolara za infrastrukturu

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2021

-

09:57

Kongres SAD odobrio 1,2 biliona dolara za infrastrukturu
Kongres SAD odobrio 1,2 biliona dolara za infrastrukturu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki zakonodavci odobrili su sinoć iznos od 1,2 biliona dolara za infrastrukturne projekte, što se smatra velikom političkom pobedom predsednika Džozefa Bajdena.

Pregovori o široko planiranom nacrtu zakona o javnim radovima, koji je u Predstavničkom domu Kongresa usvojen sa 228 prema 206 glasova, izazvali su oštru podelu među demokratama, prenosi BBC.

Predstavnički dom nastavlja da radi na još ambicioznijem nacrtu zakona o socijalnoj potrošnji koji favorizuje liberalna struja kongresmena.

Predlog zakona o sredstvima za infrastrukturne projekte sada ide na na ruke predsedniku SAD Džozefu Bajdenu koji će ga svojim potpisom pretvoriti u zakonski akt.

U nacrtu zakona za infrastrukturne projekte se predlaže iznos od 550 milijardi dolara direktnih federalnih ulaganja za nadogradnju autoputeva, drugih saobraćajnica i mostova, kao i za modernizaciju sistema gradskog tranzita i putničke železničke mreže.

U plan ulaze i izdvajanja za čistu energiju, čistu vodu za piće i brzi internet.

Pre oko tri meseca, 19 republikanaca se pridružilo demokratama i pružilo podršku predlogu ovoga zakona što je redak primer dvopartijske saradnje, čak podvig u sve podeljenijem američkom Kongresu.

Komentari (0)

Svet