Fokus

Zaharova o stavu Pariza i Berlina uoči sastanka o Normandijskom formatu: Nema precizne saradnje sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

19:05

Zaharova o stavu Pariza i Berlina uoči sastanka o Normandijskom formatu: Nema precizne saradnje sa Rusijom
Zaharova o stavu Pariza i Berlina uoči sastanka o Normandijskom formatu: Nema precizne saradnje sa Rusijom - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Iz Pariza i Berlina nema odgovora na predlog Rusije da se razgovara o završnom dokumentu uoči drugog sastanka u Normandijskom formatu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Ovo je pitanje Parizu i Berlinu. Koliko dugo mogu da se pretvaraju da ne vide otvoreno nečasno, agresivno, provokativno ponašanje kijevskog režima?'', istakla je ona za televiziju Rosija 1, preneo je TASS.

Francuska i Nemačka su sile koje beskrajno iniciraju sastanke u Normandijskom formatu na vrhu i ministarskom nivou, one stalno govore da podstiču rusku stranu, ali da Moskva navodno nije spremna, navela je Zaharova.

"Svaki put Moskva kaže: pre održavanja ovih sastanaka potrebno je razmisliti o njihovim rezultatima. Trebalo bi da postoji barem konačni dokument koji će biti ponuđen stranama za implementaciju. Ali niko nam ne daje nikakav odgovor na ovo pitanje", naglasila je ona.

Inače, U Normandijskom formatu učestvuju četiri zemlje: Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska, koje su se neformalno sastale u Normandiji, a cilj ovog sastanka bio je rešavanje rata u Donbasu. Reč je rešavanju oružanog sukoba u delu Ukrajine koji je počeo u martu 2014. godine.

O Samitu za demokratiju SAD: Šta je to?

Samit za demokratiju koji će SAD organizovati u decembru, trebalo bi da pokaže da kolektivni Zapad navodno ima konstruktivnu, konsolidujuću agendu, izjavila je Zaharova.

"Ovaj Samit za demokratiju je još jedna nepostojeća naprava koja ima za cilj da pokaže da kolektivni Zapad ima neku vrstu konstruktivne, konsolidovane agende. Ali konsolidujuća agenda treba da uključuje konkretne praktične mere, ali ne i puke teorijske spekulacije koje završavaju u još jednom skandalu", rekla je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, uprkos domaćim protivrečnostima, SAD i dalje polažu pravo na liderstvo u svetu, tako da Vašington treba da učini nešto da formira još jednu koaliciju.

Ali, kako kaže, čak i SAD i NATO shvataju da ne bi bilo u redu da se nakon dešavanja u Avganistanu pokuša sa formiranjem još jedne vojne koalicije.

"Međutim, smatraju da bi bilo dobro da se napravi nešto globalno što bi dalo utisak o konsolidaciji zapadnog sveta", rekla je Zaharova.

"I izmišljen je takozvani samit podrške demokratiji. Šta je to? Njegovi inicijatori smatraju da svet treba podeliti po još jednom principu: na demokratske i nedemokratske zemlje", istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bela kuća je 11. avgusta objavila da predsednik DŽozef Bajden planira da organizuje Samit za demokratiju u decembru kako bi se fokusirao na tri glavne teme: zaštitu od autoritarnosti, borbu protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet