Fokus

Posthumno izvinjenje De Klerka za zločine tokom aparthejda

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

18:42

Posthumno izvinjenje De Klerka za zločine tokom aparthejda
Posthumno izvinjenje De Klerka za zločine tokom aparthejda - Copyright AP/ Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji beli predsednik Južnoafričke Republike, Frederik Vilem de Klerk, koji je preminuo danas u 85. godini, izvinio se za zločine počinjene nad obojenim ljudima u video snimku koji je njegova fondacija objavila na svom sajtu nekoliko sati posle njegove smrti.

"Ja se bez kvalifikacija izvinjavam za bol i patnju i poniženje i štetu koju je aparthejd naneo crnim, tamnoputim ljudima i Indijancima u Južnoj Africi", rekao je De Klerk, preneo je Rojters.

U svojoj poruci on je upozorio i da se zemlja suočava sa mnogim izazovima ozbiljne prirode, rekavši da je duboko zabrinut zbog podrivanja mnogih aspekata Ustava, koji se uočavaju gotovo iz dana u dan.

Za sada nije poznato kada je snimak napravljen.

De Klerk je zajedno sa Nelsonom Mandelom dobio Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.

Međutim, u Južnoafričkoj Republici, mnogi ga vide kao kontroverznu ličnost koja je pokazala malo kajanja za zločine počinjene tokom režima aparthejda.

"Tačno je da sam u svojim mlađim godinama branio odvojeni razvoj... Uradio sam to kada sam bio član parlamenta i to sam učinio kada sam postao član kabineta", rekao je De Klerk koji je izgledao slabašno u plavom odelu, u kako je rekao, poslednjoj poruci zemlji.

"Posle toga sam se u mnogim prilikama izvinio za bol i poniženje koje je aparthejd doneo ljudima, obojenim osobama u Južnoj Africi. Mnogi su mi verovali, ali neki nisu", istakao je on.

De Klerk je prošle godine izazvao veliku reakciju ljudi kada je na jednoj nacionalnoj televiziji rekao da ne veruje da je aparthejd zločin protiv čovečnosti.

Komentari (0)

Svet