Fokus

Gutereš: Ključni temeperaturni cilj u pregovorima o klimi ''je na aparatu za održavanje života''

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

20:31

Gutereš: Ključni temeperaturni cilj u pregovorima o klimi ''je na aparatu za održavanje života''
Antonio Gutereš - Copyright AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da se ključni temperaturni cilj u pregovorima o klimi ''nalazi na aparatu za održavanje života'', ali da se i dalje nada da će svetske vlade pojačati svoja obećanja o smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Gutereš je u intervjuu za AP rekao da pregovori koji bi trebalo da se okončaju sutra u Glazgovu u Škotskoj, veoma verovatno neće doneti obećanja o smanjenju upotrebe ugljenika, za koje je rekao da su potrebna da se planeta ne bi zagrejala iznad praga od 1,5 stepeni.

Ipak, generalni sekretar UN nije želeo da kaže u kom trenutku misli da bi taj cilj morao da bude napušten. Kada ste na ivici ponora, nije važno razmišljati predaleko u budućnost, rekao je on.

"Ono što je važno jeste da razgovarate šta će biti vaš prvi korak. Jer ako je vaš prvi korak pogrešan, nećete imati priliku da... napravite drugi ili treći", istakao je Gutereš.

On je rekao da se pregovori u Glazgovu održavaju u ključnom trenutku i da se na njima mora postići više od obezbeđivanja slabog sporazuma koji zemlje učesnice pristaju da podrže.

"Najgora stvar bi bila postići sporazum po svaku cenu uz minimalni zajednički imenilac koji ne bi odgovorio na ogromne izazove sa kojima se suočavamo", rekao je Gutereš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet