Fokus

Izraelska politička drama - kraj Netanjahuove ere ili peti izbori za dve godine

Komentari

Autor: Euronews, B.G.G.

30/05/2021

-

11:37

Izraelska politička drama - kraj Netanjahuove ere ili peti izbori za dve godine
Izraelska politička drama - kraj Netanjahuove ere ili peti izbori za dve godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon četvrtih izbora za manje od dve godine vlast aktuelnog premijera Izraela Benjamina Netanjahua je na klimavim nogama. Početkom maja, predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, što je korak koji bi mogao da dovede do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Iako je na poslednja tri glasanja za dlaku uspevao da formira vladajuću većinu, prema pisanju stranih medija, sve je izvesnije da Netanjahu nakon 12 godina provedenih na vlasti, neće nastaviti da vodi zemlju u novom mandatu. Međutim, ukoliko nikome ne pođe za rukom da osigura većinu u parlamentu, u Izraelu će se održati peti uzastopni izbori za nešto više od dve godine, što se do sada nije dogodilo u istoriji te zemlje.

profimedia

Analitičari poručuju da još sve nije gotovo

Naime, rezultati glasanja pokazali su da je ponovo došlo do političkog zastoja, pošto ni sam Netanjahu, kao ni njegovi protivnici nisu dobili većinu da u parlamentu kako bi formirali vladu.

Izrael se sada praktično nalazi u političkoj drami, jer bi u narednim danima mogla da se okonča Netanjahuova vladavina. Netanjahu je sa svojim tradicionalnim saveznicima osvojio 52 poslanička mesta u Knesetu od 120 poslanika. Takođe, čitav niz protivničkih partija, koje se ideološki razlikuju, ali imaju zajednički cilj da smene Netanjahua, osvojio je 57 poslaničkih mandata.

Rok do srede

Naime, nakon četiri neuspešna parlamentarna izbora u dve godine, u sredu ističe rok lideru opozicije Jairu Lapidu da formira novu vladu, a mediji prenose da je blizu sastavljanja koalicije koja će okončati Netanjahuovu vldavinu.

Šanse za uspeh Lapida uglavnom zavise od krajnje desničarskog političara Naftalija Beneta, čija stranka Jamina ima nekoliko ključnih mesta u parlamentu. Desničarska stranka Jamina bivšeg Netanjahuvog saveznika, a sada rivala Beneta, imaće sedam poslanika u novom sastavu Kneseta, a islamska partija izraelskih Arapa četiri.

Inače, te dve stranke se nisu izjasnile kojem će se bloku pridružiti, a očekuje se da danas Benet (49) objavi kome će se prikloniti.

Nova vlada bi, kako prenosi Rojters, mogla da se formira oko frakcija levice, centra i desnice. Međutim, nakon izbora koji su održani 23. marta, tako raznoliko udruživanje moglo bi da bude krhko i zahtevalo bi podršku arapskih članova parlamenta čiji se stavovi razlikuju od stavova partije Jamina.

Benet se poslednjih dana nije oglašavao u javnosti, a šef stranke Likud, Netanjahu, podgrejao je spekulacije da bi njegov mandat uskoro mogao da se završi i to kada je tvitovao u petak da postoji realna opasnost da na vlasti dođe "opasna levičarska" administracija.

 

 

Mediji navode i da bi Benet mogao da bude sledeći premijer Izraela. Benet je bivši ministar odbrane i doskorošnji Netanjahuov saveznik, koji se okrenuo protiv njega nakon što je protiv aktuelnog premijera podignuta optužnica za korupciju, koju on negira.

Sporazum pre sukoba

Kako se dodaje, sporazum Betena sa Lapidom postignut je neposredno pre izbijanja sukoba 10. maja između izraelskih snaga i Hamasa. Međutim, Benet je tokom ovih sukoba izjavio da dogovor o stvaranju koalicije centra sa levicom nje moguć.

Ipak, nakon prekida vatre i zaustavljanja talasa uličnog nasilja u Izraelu između Arapa i Jevreja, Rojters prenosi i da bi partnerstvo Lapid-Benet sada moglo ponovo da se aktuelizuje.

Izraelski politički analitičari, međutim, nisu ništa uzimali zdravo za gotovo, te navode da još nije sve gotovo i da Netanjahovo vreme nije "odzvonilo".

Politički kolumnista Josi Verter u levičarskom listu "Haaretz" je rekao da je preuranjeno otvarati šampanjac i slaviti kraj Netanjahuove vladavine.

Ako Lapid (57) ne proglasi vladu do srede Izrael će se suočiti sa petim izborima za nešto više od dve godine, a to je ono što je Benet rekao da želi da izbegne.

Komentari (0)

Svet