Fokus

Haris: Borba protiv nejednakosti nije stvar milosrđa već mora biti imperativ

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

22:39

Haris: Borba protiv nejednakosti nije stvar milosrđa već mora biti imperativ
Haris: Borba protiv nejednakosti nije stvar milosrđa već mora biti imperativ - Copyright Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozvala je danas na Pariskom forumu o miru, čiji je učesnik i premijerka Srbije Ana Brnabić, svetske i lokalne lidere, kao i predstavnike biznis zajednice da se zajednički fokusiraju na rešavanje rastućeg problema nejednakosti u svetu i izrazila uverenje da se zajedničkim snagama može stvoriti budućnost kakvoj težimo.

"Danas smo suočeni sa dramatičnim, rastućim razlikama koje su nepihvatljive i zajedno moramo reagovati da ih prevaziđemo...Borba protiv nejednakosti nije stvar milosrđa, već stateški imperativ svih nas", rekla je Haris koja je na početku skupa zahvalila predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na prilici da se u Parizu okupe lideri iz čitavog sveta i započnu novu eru inspirisanu idejom o stvaranju zajedenicke buducnosti sa manje nejednakosti, da se bore za ideale koje su uvek postojali.

"Globalno siromaštvo postalo je ekstremno kao i bogatstvo, napravljeni progres po pitanju rodne ravnopravnosti ugrožen je, moramo se boriti da svako dete dobije pristup obrazovanju, ne smemo dozvoliti da svaki četvrti čovek bude bez vode za piće, da pola planete nema pristup internetu, svaka treća žena da trpi nasilje, da je više od 50 odsto svetskog bogatstva u rukama jednog odsto čovečanstva", rekla je Haris.

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

 

Ona je naglasila "da je ključna reč za sve zašto", a da je to naučila od majke koja je bila naučnik i koja je sarađivala sa Insitutom Paster, zbog čega je tu instituciju posetila prvo po dolasku u Pariz.

"Ne smemo da budemo nemi svedoci svega toga, prihvatajući i govoreći tako je bilo i tako će biti", rekla je ona i ocenila je da je važno da postoje oni koji to ne govore, vide razlike i koji pitaju "zašto".

"Nijedan izazov ne može biti toliko veliki da ne možemo zajednički da ga prevaziđemo, kada vidimo šta se stvarno dešava u svetu i pitamo se žašto se otvaramo za novu bolju budućnost, to pitanje postaje ključno za svaki napredak", rekla je Haris.

Ona je pozvala sve vlade, lokalne i biznis lidere "da nastave da se pitaju zašto" i preduzimaju akcije.

"Istorija je puna lidera u svim oblastima, lidera koji odbijaju da prihvate status kvo, koji pitaju zašto i preduzimaju akciju i tako menjaju svet. Ovo nije milostinja, već naša dužnost i ono što dugujemo jedni drugima kao ljudskim bićima, to je strateški imperativ tim pre što je svet danas povezaniji nego ikad i što međusobno zavisimo jedni od drugih", rekla je.

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

 

SAD rade, naglasila je, i na prevazilaženju sopstvenih nejednakosti, i pred sam njen polazak u Pariz donete su dve odluke koje imaju za cilj smanjenje siromaštva.

Naglasila je da SAD kao društvo prepoznaju i obavezu prema drugima, tako da su udvostručile napore za prevazilaženje klimatskih promena, donirale više od milijardu vakcina, a znaju koliko još mogu i koliko će učiniti.

"Ostaje činjenica da nijedna nacija ne može sama da ukloni nejednakosti, naš svet može da se promeni samo uz solidarnost", rekla je Haris i podsetila na velike zajedničke korake poput dogovora na nedavnom samitu u Italiji kada su kompanije, bilo one velike ili globalne, dogovorile fer poslovanje.

Pozvala je sve da se prisete šta sve možemo zajednicki, kao kada je usvajana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, ili kada je napravljena međunarodna svemirska stanica.

Komentari (0)

Svet