Politika

Brnabić: Pitanje Kosova i Metohije biće na agendi u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

14:53

Brnabić: Pitanje Kosova i Metohije biće na agendi u Parizu
Brnabić: Pitanje Kosova i Metohije biće na agendi u Parizu - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se pitanje Kosova i Metohije naći na njenoj agendi tokom dvodnevne posete Parizu.

"U pripremi za sutrašnji dan je i zasedanje Generalne konferencije Uneska i obeležavanje 75-godišnjice Uneska. Osvrnuću se i baviti pitanjem KiM i naše kulturne i istorijske zaostavštine, crkava i manastira na KiM koji su pod zastitom Uneska", navela je premijerka.

Kao posebno važan istakla je sastanak sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, izjavila je danas u Parizu premijerka Ana Brnabić, komentarišući polemiku koja se povela tokom debate Generalne konferencije Unesaka o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju.

Brnabić je za srpske medije u prestonici Francuske, gde boravi u dvodnevnoj poseti, rekla da to nije “ništa što nas čudi” i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.

“Mi smo za jasnu depolitizaciju Uneska. Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da cemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da bi prihvatanje Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno.

“Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja ne trebaju Unesku”, navela je Brnabić.

Premijerka je naglasila da će sutra, tokom obraćanja na Generalnoj konferenciji Uneska, ponoviti da je Srbija jasno za depolitizaciju ove ogranizacije.

“Zna se kojim pitanjem se Unesko bavi pre svega i na sutrašnjoj agendi su pitanja kao što su nauka, etika u oblasti vestacki inteligenciji...Za ostale koji zele da politizuju ove stvari imamo jasan odgovor”, poručila je Brnabić.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je juče da nije mandate Uneska da donosi političke odluke koje se tiču državnosti.

Ona je na taj način reagovala tokom debate 41. Generalne konferencije ove organizacije na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte Džačke koja se u svom izlaganju založila za prijem tzv Kosova.

Razgovori i s predsednikom Kipra

Brnabić, koja će danas učestvovati na Pariskom forumu za mir, naglasila je da je forum ove godine organizovan na temu globalnog upravljanja u jeku pandemije i pripremama za globalno upravljanje nakon pandemije.

"Učestvujem na panelu koji se bavi tom temom, tako da ću govoriti kako smo se mi suočili sa pandemijom i šta je ono sto smo mi uradili da izađemo sa što manje posledica", navela je Brnabić.

Ona je rekla da će tokom posete Parizu razgovarati sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o trećoj zajedičnoj sednici dve vlade i da će zahvaliti na podršci koju Kipar pruža evropskom putu Srbije i na principijalnom stavi po pitanju Kosova i Metohije.

"Danas je poseban dan"

Brnabić se osvrnula i na obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, napominjući da se oseća ponosno što pripada srpskom narodu koji je u tom ratu, kako je istakla, pokazao svu humanost, hrabrost, odvažnost i junaštvo.

"Danas je za Srbiju i srpski narod poseban dan", poručila je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija