Politika

Brnabić povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma: Srbija i Jevreji dobro znaju šta je pogrom

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

19:43 >> 22:50

Brnabić povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma: Srbija i Jevreji dobro znaju šta je pogrom
Brnabić povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma: Srbija i Jevreji dobro znaju šta je pogrom - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je večeras povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma da Srbija kao i Jevreji dobro zna šta su pogrom i proterivanje i zato između ostalog ima obavezu da traži i obezbedi mir i prosperitet za ceo region.

"Danas nije dan samo za sećenje već za još jednu opomenu za svest o tome koliko je malo potrebno da se uđe u mrak, u tamu koja proždire, u noć koju osvetljavaju samo lomače", rekla je Brnabić.

Navela je i da "ništa nije tako dugo trajalo kao prelazak između 9. i 10. novembra te 1938. godine".

"Ništa nije tako dugo trajalo kao kristlana noć noć pogroma koja se završila tek sedam godina kasnije. Zato danas opominjemo svesni one istine koju izraelski profesor Jehuda Bauer propagira kada kaže da nije reč o tome da ne budemo žrtve i zlikovci već da je najvažnije da ne budemo samo nemi posmatrači", navela je Brnabić.

Zlo je i dalje i uvek tu i ono i dalje vreba i vrlo je moguće da je banalno kako je tvrdila Hana Arent, navela je Brnabić i dodala:"nemoguće je ne pomisliti baš to kada se gledaju slike iz Berlina i drugih gradova 1938, lica nasmejanih ljudi koji poziraju ispred razbijenih i zpaljenih izloga jevrejskih radnji. Iz tih osmeha i toga nemog posmatranja nastao je Holokaust, pogrom, pokušaj istrebljenja jednog čitavog naroda koji se završio smrću šest miliona ljudi".

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 


Predsednica Vlade Srbije rekla je da zato danas opominjemo i imamo obavezu da ne budemo nemi i da nam ništa što liči na komunakciju "pukim divljaštvom" nikada ne bude smešno.

"Pogotovo ne nama u Srbiji koji poput Jevreja vrlo dobro znamo šta je pogrom, šta je proterivanje, paljenje crkava, uništavanje grobova, kamenovanje, hapšenje samo zbog priadnosti jedom narodu, zbog vere i jezika. Puna nam je istorija i krvi i mraka i zato smo obavezni da svedočimo i za žive i za mrtve, da se ne zborave nevine žrtve stradale u bezumlju zla", rekla je premijerka i podsetila da nam je dužnost da se sećamo i svih stradalih u Jasenovcu.

Dodala je da zato želi glasno i jasno da kaže da Vlada Srbije snažno podžava incijativu predsednika Aleksandra Vučića da se šestalište na levoj obali Save od Gazele do Brankovom mosta nazove Obalom jasenovackih žrtva.

"U obavezi smo da opominjemo, da tražimo i obezbedimo mir ne samo za nas već za ceo ovaj prostor i drago mi je sto smo mi u Srbiji promoteri novog pristupa budućnosti ... i što ne stideći se onoga što smo preživeli imamo snage da svima pružimo ruku, da pozovemo na razum i saradnju i na one slobode koje moraju da budu iste za sve", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Podsetila je da je Srbija uvek bila, jeste i biće na strani pravde i slobode.

"Srbija se kroz čitavu svoju istorju usprotivila svakom obliku fašizma i antisemitizma i to će uvek i činiti, a to kažemo i danas kada kada nas istorija podseća na važnu lekciju, koju niko nikada ne sme da zaboravi, kako se zlo kao ni greške iz prošlosti nikada ne bi ponovile", rekla je.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 


Dodala je da živimo na Balkanu koji je vekovima bio podeljen, uglavnom sitnim razlikama koje su zahvaljujući bedi i siromaštvu izlaz tražile u mržnji.

"Zato je važan ekonomski oporavak čitavog regiona, zato Otvoreni Balkan, zato ukidanje granica, slobodan promet ljudi, kapitala roba i usluga, jer to jedini način da se razlike smanje, da beda i sriomaštvo zajedno sa mržnjom zauvek ostanu samo senka u istoriji, senka koja opominje i upozorava na to koiliko noć dugo može da traje i koliko nam je svetlost potrebna", rekla je Brnabić.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembar obeležava se u celom svetu u znak sećanja na 1938. godinu kada se u Nemačkoj desila "kristalna noć" koja je označena kao pocetak pogroma Jevreja i simboličan pocetak Holokausta.

Tim povodom u Narodnom pozorištu večeras je održan Memorijalni koncert, kojem su prisustvovali i predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri, izaslanik predsednika, poslanici, predsavnici vojske, verskih zajednice i diplomatskog kora.

U Kristalnoj noći pre tačno 83 godine, koja je bila početak užasa koji su usledili, uništeno je više od 8.000 jevrejskih kuća i prodavnica, gorele su skoro sve sinagoge, više od 1.500, uništavana su groblja, a Jevreji su zatvarani, ranjavani i ubijani širom nacističke Nemacke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija