Fokus

Francuskinja Odri Azule ponovo izabrana za direktorku UNESCO

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

21:03

Francuskinja Odri Azule ponovo izabrana za direktorku UNESCO
Odri Azulej - Copyright AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Dosadašnja generalna direktorka UNESCO Odri Azulej danas je reizabrana na tu funkciju nakon glasanja predstavnika 193 države članice.

Ona je prvi put imenovana 2017. godine nakon žestoke kampanje i s misijom da oživi posustalo finansiranje rada te organizacije nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio UNESCO da je antiizraelski nastrojen i odlučio da se Amerika povuče iz organizacije, prenosi Rojters.

UNESCO je osnovan neposredno nakon Drugog svetskog rata s idejom da se zaštiti zajedničko kulturno nasleđe čovečanstva i poznat je po označavanju i zaštiti značajnih arheoloških i prirodnih lokaliteta, od ostrva Galapagos do grobnica u Timbuktuu.

Većina aktivnosti UNESCO nije praćena kontroverzama, ali rezolucija o tome kako treba štititi verske objekte u Jerusalimu je bila osetljivo pitanje zbog kojeg su se SAD i povukle iz organizacije optuživši je za antiizraelsku kampanju.

U trenutku napuštanja UNESCO Vašington je dugovao 542 miliona dolara na ime članarine.

Međutim, Vašington trenutno preduzima oprezne korake ka ponovnom pridruživanju UNESCO, potvrdili su novinaru Rojtersa dobro upućeni diplomatski i kongresni izvori.

Američki zakon, inace, zabranjuje finansiranje bilo kojeg tela UN koje je prihvatilo Palestinu kao punopravnog člana.

Komentari (0)

Svet