Fokus

Makron i Kamala Haris nakon diplomatske drame zbog podmornica: Francuska i SAD treba da nastave saradnju

Komentari

Autor: FoNet/Tanjug

10/11/2021

-

23:16

Makron i Kamala Haris  nakon diplomatske drame zbog podmornica: Francuska i SAD treba da nastave saradnju
Makron i Kamala Haris nakon diplomatske drame zbog podmornica: Francuska i SAD treba da nastave saradnju - Copyright Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se večeras, posle sastanka u Jelisejskoj palati, da su njihove zemlje spremne da ponovo rade zajedno, nakon diplomatske drame povezane sa sporazumom o podmornicama koji je bilateralne odnose sveo na istorijski minimum.

Kako javlja AP, potpredsednica SAD se sa Makronom večeras sastala u predsedničkoj palati u okviru višenedeljnih napora Vašingtona da uspostavi odnose sa Francuskom, "američkim najstarijim saveznikom".

Četvorodnevna poseta Harisove Parizu usledila je nakon što je predsednik SAD Džo Bajden, tokom sastanka u Rimu 29. oktobra, rekao Makronu da su SAD bile "nespretne" u rešavanju problema podmornica.

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

Bajden se nije formalno izvinio Makronu, ali je priznao da SAD nije trebalo da iznenade svog najstarijeg saveznika. Tajno vođeni američko-britanski pregovori sa Australijom o podmornici, i dogovor o tome, doveli su do otkazivanja ranije sklopljenog ugovora sa Francuskom. Makron je večeras izjavio da je imao "veoma plodan susret" sa Bajdenom.

"Mi zaista delimo mišljenje da smo na početku nove ere i da je naša saradnja apsolutno neophodna za to", rekao je francuski predsednik.

Upadajući u komentare francuskog šefa države, Haris je rekla: "Mislim da delimo ovo uverenje da smo na početku nove ere, koja nam donosi mnogo izazova, ali i mnoge mogućnosti", navodi AP.

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

Ona je dodala da se na osnovu "divnih razgovora" između Makrona i Bajdena raduje što će narednih nekoliko dana raditi zajedno sa Makronom i "obnoviti fokus na partnerstvo, koji smo uvek imali".

Haris je rekla da će razgovarati, pored ostalog, o panedmiji kovid-19, saradnji u svemiru i klimatskim promenama. Inače, do problema na relaciji SAD - Francuska došlo je povodom sklapanja trilateralnog bezbednosnog sporazuma za indo-pacifički region između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država (Aukus), koji je obznanjen 15. septembra 2021. godine.

Prema sporazumu, SAD i Velika Britanija pomoći će Australiji da nabavi podmornice na nuklearni pogon. Australija je ranije bila potpisala ugovor sa Francuskom o nabavci podmornice.

Saradnja u svemirskim istraživanjima

Haris je najavila i niz zajedničkih inicijativa koje će SAD preduzeti zajedno sa Francuskom i drugim zemljama kako bi se pozabavile svemirskim istraživanjima, globalnim pitanjima i novim pretnjama.

Ona je najavila širu saradnju u oblasti istraživanja svemira i podršku naporima da se unapredi međunarodna saradnja u oblasti sajber bezbednosti, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ove inicijative naglašavaju posvećenost SAD da rade sa saveznicima i partnerima kako bi se zajedno suočili sa izazovima 21. veka.

Decenijama su SAD i Francuska imale koristi od saradnje u svemirskim istraživanjima, komercijalnom i bezbednosnom sektoru.

Prepoznajući sve veći značaj istraživanja svemira za čovečanstvo - od suočavanja sa klimatskim izazovima i velikih naučnih otkrića do obezbeđivanja održivog ekonomskog razvoja i bezbednosti - SAD i Francuska prepoznaju ključnu ulogu međunarodne saradnje za održavanje svemirskog okruženja, navodi se u saopštenju bele kuće.

Haris i Makron saglasili su se da uspostave „sveobuhvatni dijalog SAD i Francuske o svemiru“ kako bi unapredili saradnju u oblasti civilne, komercijalne i nacionalne bezbednosti, prenoe je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet