Fokus

Premijer Australije: Razumem razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma o podmornicama

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2021

-

09:59

Premijer Australije: Razumem razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma o podmornicama
Premijer Australije: Razumem razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma o podmornicama - Copyright AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Australijski premijer Skot Morison izjavio je danas da razume razočaranje Francuske zbog toga što je njegova zemlja otkazala sporazum o podmornicama sa Parizom, u korist sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

On je, međutim, istakao da Australija mora da zaštiti svoje interese.

"Naravno da je u pitanju veliko razočarenje francuske vlade i to razumem," rekao je premijer Morison na sastanku, prenosi agencija Rojters.

On je kazao da Australija kao i svaka suverena država mora uvek da donosi odluke koje su u njenom "suverenom, nacionalnom i odbrambenom interesu".

Francuska je prethodno saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Australija postigla sporazum sa SAD i Velikom Britanijom o isporuci novih nukelarnih pormornica, kojim je okončan dogovor o nabavci francuskih podmornica vredan 40 milijardi dolara.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan saopštio je da je ovakav potez predsednika Emanuela Makrona usledio zbog ozbiljnosti situacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet