Fokus

Na pomolu finalni sporazum klimatskog samita u Glazgovu

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

11:43

Na pomolu finalni sporazum klimatskog samita u Glazgovu
Na pomolu finalni sporazum klimatskog samita u Glazgovu - Copyright Tanjug AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Novi, današnji nacrt sporazuma konferencije UN o klimi u Glazgovu, zadržao je suštinski zahtev koji važi za sve države i predviđa da se definišu ambiciozniji planovi za borbu protiv globalnog zagrevanja.

Nacrtom predloga sporazuma, koji su sastavili britanski domaćini konferencije COP26, traži se od svih zemalja da postepeno ukidaju neefikasne subvencije za fosilna goriva, prenosi Rojters.

Samit UN COP26 je trebalo da se završi juče, ali se usaglašavanje nacrta sporazuma produžilo.

U predlogu je zadržan osnovni zahtev da sve države sledeće godine postave pred sebe ambicioznije klimatske ciljeve kako bi se zaustavilo povećanje globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusa koje može da bude katastrofalno.

Nacrt sporazuma nastoji i da deblokira pregovore o finansiranju koji su dominirali samitom COP26, a koji bi trebalo da utiču da bogate zemlje, čija je emisija štetnih gasova u velikoj meri odgovorna za izazivanje klimatskih promena, obezbede sredstva za siromašnije zemlje koje se suočavaju sa ogromnim troškovima zbog pogoršanja klime i čestih oluja, suše i porasta nivoa mora.

Od bogatih zemalja se traži da do 2025. godine, udvostruče svoju finansijsku podršku u odnosu na nivo iz 2019. godine, kako bi pomoglo siromašnim zemljama da se prilagode klimatskim primenama.

U najnovijem nacrtu teksta sporazuma se navodi da bi sve zemlje trebalo da podrže "pravednu tranziciju" kada ukidaju subvencije za fosilna goriva što ukazuje na potrebu da se pomogne radnicima i regionima koji zavise od industrije fosilnih goriva da pređu u čistije sektore i poslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet