Fokus

Predsedavajući klimatskog samita u Galzgovu pozvao nacije da podrže nacrt sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

17:51

Predsedavajući klimatskog samita u Galzgovu pozvao nacije da podrže nacrt sporazuma
Alok Šarma - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući COP26 Alok Šarma pozvao je danas na neformalnoj plenarnoj sednici druge nacije da se zapitaju, ne šta još mogu da traže u klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija, već šta je dovoljno, i podrže niz tekstova kao dogovor sa samita.

"Molim vas, ne pitajte se šta još možete da tražite, već se pitajte šta je dovoljno. Da li je ovaj paket uravnotežen? Da li pruža dovoljno za sve nas?", rekao je Šarma na samitu, nakon što je plenarna sednica bila odložena zbog prepirke u poslednjem trenutku oko, kako je jedan zvaničnik opisao, nekoliko pitanja, preneo je Rojters.

Najvažnije je da se zapitate da li su ovi tekstovi u konačnici dobri za sve naše ljude i našu planetu, dodao je on.

Kineski pregovarač DŽao Jingmin rekao je da trenutni nacrt sporazuma nije savršen, ali da njegov tim nema nameru da ga ponovo otvori, dok je visoki predstavnik EU za klimu Frans Timermans dobio aplauz kada je zatražio od zemalja da se ujedine oko sporazuma radi, kako je rekao, "naše dece, naših unuka".

"Neće nam oprostiti ako ih danas izneverimo", istakao je on.

Samit UN COP26, koji je počeo 31. oktobra, trebalo je da se završi u petak, ali je zbog usaglašavanja nacrta sporazuma produžen i danas.

Sve učesnice samita moraju da pristanu na sporazum, i da ga potpišu.

U predlogu sporazuma je zadržan osnovni zahtev da sve države sledeće godine postave pred sebe ambicioznije klimatske ciljeve kako bi se zaustavilo povećanje globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusa, što bi dovelo do katastrofalnih klimtaskih promena.

Nacrt sporazuma nastoji i da deblokira pregovore o finansiranju koji su dominirali samitom COP26, a koji bi trebalo da utiču da bogate zemlje, čija je emisija štetnih gasova u velikoj meri odgovorna za izazivanje klimatskih promena, obezbede sredstva za siromašnije zemlje koje se suočavaju sa ogromnim troškovima zbog pogoršanja klime i čestih oluja, suše i porasta nivoa mora.

Od bogatih zemalja se traži da do 2025. godine udvostruče svoju finansijsku podršku u odnosu na nivo iz 2019. godine, kako bi se pomoglo siromašnim zemljama da se prilagode klimatskim primenama.

U najnovijem nacrtu teksta sporazuma se navodi da bi sve zemlje trebalo da podrže "pravednu tranziciju" kada ukidaju subvencije za fosilna goriva, što ukazuje na potrebu da se pomogne radnicima i regionima koji zavise od industrije fosilnih goriva da pređu u čistije sektore i poslove, navodi Rojters.

Očekuje se da će danas do kraja dana biti usvojen završni dokument sa COP 26, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet