Fokus

Reakcije na sporazum o klimi iz Glazgova: "Zanemarivanje nauke" ili "korak ka zdravijoj planeti"

Komentari

Autor: Guardian, Euronews Srbija

15/11/2021

-

07:15

Reakcije na sporazum o klimi iz Glazgova: "Zanemarivanje nauke" ili "korak ka zdravijoj planeti"
Reakcije na sporazum o klimi iz Glazgova: "Zanemarivanje nauke" ili "korak ka zdravijoj planeti" - Copyright AP photo/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Dokument koji bi trebalo da preraste u Klimatski pakt iz Glazgova, usvojen je nakon maratonskih višednevnih pregovora, na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26, ali sada stižu kritike sa različitih strana.

Nakon dvonedeljnog samita, aktivisti najviše zameraju to što ovim sporazumom nisu obuhvaćeni konkretni planovi za ukidanje korišćenja uglja i što se vodilo računa o upotebi reči, kako bi se države ogradile od određenoih činjenica.

Sa druge strane, politički predstavnici zemalja saglasni su da se sporazum postignut u Glazgovu veliki i važan korak napred kada je borba protiv klimatskih promena u pitanju.

Naime, Indija i Kina zatražile su ključnu promenu sporazuma u poslednjem trenutku, pozivajući na "postupno smanjenje", a ne "postepeno ukidanje" energije uglja i upravo su zbog toga mnoge zemlje i aktivisti razočarani. Zemlje su se prepirale oko detalja u subotu celi dan, ali su poslednjim trenucima Indija i Kina nastojale da ublaže formulaciju oko uglja, zbog čega je Alok Šarma, britanski predsedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje "duboko žaljenje".

Takođe, pre potpisivanja ovog sporazuma, mnogo polemike govorilo se i zajedničkom obećanju SAD i Kine, dva najveća emitera ugljen dioksida, da će raditi na akcijama protiv klimatskih promena i da obe zemlje prepoznaju "hitnost klimatske krize" koja zahteva brzu reakciju. 

Greta Tunberg: Bla, bla, bla

Poznata mlada ekološka aktivistkinja Greta Tunberg odbacila je postignut Klimatski pakt iz Glazgova, ocenivši da i on predstavlja samo prazne priče.

"COP26 je gotov. Evo kratkog sažetka: bla, bla, bla. Pravi posao se nastavlja izvan sale. I nikad nećemo odustati, nikad", napisala je ona na Tviteru.

Leo Hikman, urednik uticajne veb stranice o klimatskim promenama "Carbon Brief", objavio je zanimljiv pregled kontroverznih promena u jeziku kada je u pitanju korišćenje uglja. Kako je istakao, u tekstu se može pratiti način na koji su pregovarači tokom tri dana bili primorani da unose sve više uslovnih reči kako bi se na kraju uverili da se u dokumentu, zapravo, prvi put pominju ugalj i fosilna goriva.

Povodom teksta postignutog sporazuma u Glazgovu, sir Dejvid King, bivši glavni naučni savetnik vlade Velike Britanije i sadašnji predsedavajući Savetodavne grupe za klimatske krize naveo je da nije bilo pravog razumevanja krize.

"Kako mi, sadašnja generacija, obezbeđujemo budućnost čovečanstva kojom se može upravljati? Pretnja za sve nas od gubitka polarnog leda iznad Arktičkog okeana je jasan signal katastrofe zbog porasta nivoa mora, teških ekstremnih vremenskih pojava i visokih temperatura. Ovo je bio sastanak kada je trebalo da se na efikasan i pravičan način dođe do kraja upotrebe uglja, nafte i gasa. Moć američkog lobija za naftu i gas značila je da SAD još jednom nisu bile u stanju da pokažu jasno vođstvo po ovom kritičnom pitanju", istakao je King, prenosi Gardijan.

Takođe, američka neprofitna novinska organizacija "Truthout" izvestila je da bi za nekoliko dana Bajdenova administracija trebalo na aukciji da proda više od 80 miliona hektara Meksičkog zaliva kompanijama za bušenje nafte i gasa, što se dešava manje od nedelju dana nakon postizanja sporazuma upravo o ukidanju korišćenja ovih izvora energije.

Koalicija Cop26: Izdaja naroda

Nakon usvojenog teksta, reagovala je i Koalicija Cop26, jedna od najvećih svetskih ekoloških organizacija, osuduvši tekst koji je izglasan. Portparol Asad Rehman, koji je održao burni govor u konferencijskom centru u okviru završne plenarne sednice, rekao je da je sporazum potpuna "izdaja naroda".

"To su šuplje reči o klimatskoj vanrednoj situaciji iz najbogatijih zemalja, uz potpuno zanemarivanje nauke i pravde. Na samitu su najbogatiji dobili ono zbog čega su došli, a najsiromašniji odlaze bez ičega. Ljudi se dižu širom sveta da pozovu naše vlade i korporacije na odgovornost – i nateraju ih da deluju", naveli su iz Koalicije Cop26.

Mlada aktivistkinja Vanesa Nakejt iz Ugande je takođe istakla razočarenje, posebno zbog nedostatka "fonda za gubitak i štetu". Ona je pohvalila Škotsku, koja je postala prva zemlja koja se založila u fond za gubitke i štete uz zalog od 2 miliona dolara.

Iz Evropske zelene stranke naveli su da i posle samita i ovog dogovora, klimatska pravda ostaje u velikoj meri zaboravljena, navodeći i da nisu ispunjena očekivanja zemalja u razvoju.

"Borba nije završena. Kao Zeleni, mi ćemo najaviti ovu borbu za klimatsku pravdu na evropskom nivou, ali i kroz naše Zelene u vladama širom Evrope", ističu iz Evropske partije zelenih.

Međunarodna unija za zaštitu prirode pozitivnije je reagovala, na sporazum, ali je naglasila da ovaj napredak neće biti dovoljan da "održi zagrevanje od 1,5 stepeni" i poziva na značajnu promenu na narednom samitu. "Ponestaje nam vremena i opcija", istakli su.

Političari zadovoljni

Sa druge strane, političari su o postignutom sporazumu govorili u optimističnijem tonu.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri pozdravio je sporazum iz Glazgova kao uspeh, rekavši da, iako je nesavršen, obezbediće napredak u borbi za zdraviju planetu.

"Mi smo zapravo bliži nego ikada ranije da izbegnemo klimatski haos i obezbedimo čistiji vazduh, bezbedniju vodu i zdraviju planetu", naveo je Keri.

Britanski premijer Boris Džoson izjavio je da klimatski sporazum predstavlja veliki korak napred i da se nada da će on označiti početak kraja klimatskih promena.

AP photo/ Chris J Ratcliffe

 

"Još ima mnogo toga da se uradi narednih godina. Ali dogovor je veliki korak napred i, što je ključno, imam prvi međunarodni sporazum o smanjenju uglja i plan o ograničenju globaljnog otopljenja za 1,5 stepeni", rekao je Džonson.

On je izrazio nadu da će se na samit u Glazgovu gledati kao na početak kraja klimatskih promena i dodao da će neumorno raditi ka tom cilju.

Nakon sporazuma sa SAD, glavni kineski pregovarač za klimatska pitanja Sije Dženhua izjavio je danas da je Peking posvećen poboljšanju saradnje sa Vašingtonom u klimatskim akcijama.

Govoreći pred novinarima na klimatskoj konferenciji UN u Glazgovu, Sije je rekao da će Kina ojačati mere za smanjenje emisije štetnih gasova i razvijati nacionalni plan za metan, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet