Fokus

Postignut dogovor na klimatskom samitu u Glazgovu, tekst u poslednjem trenutku promenjen na predlog Indije

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

13/11/2021

-

21:42

Postignut dogovor na klimatskom samitu u Glazgovu, tekst u poslednjem trenutku promenjen na predlog Indije
Tanjug/AP/Alberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici skoro 200 država danas su na Samitu o klimi u Glazgovu usaglasili završnu deklaraciju, nakon što je prihvaćen zahtev Indije da se formulacija "postepeno izbacivanje uglja" zameni izrazom "postepeno smanjenje upotrebe uglja".

Iako je većina smatrala da je na taj način završni dokumet u velikoj meri razvodnjen i da nije u skladu sa osnovnim ciljem da se porast temperature na Zemlji do kraja veka ograniči na 1,5 stepen, predstavnici svih 197 zemalja su ga potpisali, vodeći se načelom "bolje i ovakav, nego nikakav dokument".

Veliki broj evropskih zemalja i ostrvske državice, koje bi zbog globalnog zagrevanja mogle da nestanu, žestoko su protestovale zbog nove formulacije, koja gotovo ništa ne znači, ali su Indija i Kina ostali čvrsti u stavu da ne mogu prihvatiti predloženi tekst.

"Naglašava se potreba da se mobilišu sva sredstva za klimu, uključujući i značajno povećanje podrške za zemlje u razvoju u iznosu od 100 milijardi američkih dolara godišnje. Pozivaju se razvijene zemlje potpisnice da hitno u potpunosti ispune cilj podrške projektima u iznosu od 100 milijardi dolara do 2025. godine kao i da naglase važnost transparentnosti u implementaciji projekata", ističe se u sporazumu.

Predsednik Samita COP26 Alok Šarma rekao je da "duboko žali" zbog načina na koji je završeno usaglašavanje deklaracije.

"Razumem da ste razočarani, ali je ipak od životnog značaja da zaštitimo ovaj paket mera", kazao je Šarma.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Visoki predstavnik Evropske unije za klimatsku politiku Frans Timermans rekao je da je insistiranje Indije da se iz teksta izbaci formulacija "postepeno izbacivanje uglja" duboko razočaravajuća, ali je ocenio da, uprkos tome, deklaracija predstavlja "istorijsku odluku".

U današnjoj raspravi indijski ministar za zaštitu životne sredine Bhupender Jadav stavio je do znanja da njegova zemlja želi da spreči usvajanje dela deklaracije koji govori o postepenom odustajanju od uglja i drugih fosilnih goriva.

Kako prenosi AP, on je upozorio učesnike skupa da o tome ne postoji saglasnost, a za globalno zagrevanje je optužio "neodrživi način života i potrošački mentalitet ljudi u bogatim državama".

Jadav je rekao da zemlje u razvoju imaju pravo da same budu odgovorne za koriščenje fosilnih goriva.

 

 

Timermans je nakon toga upozorio da učesnici skupa rizikuju da "u ovoj maratonskoj trci posrnu nekoliko metara pre cilja".

"U ime Boga, ne ubijajte ovaj trenutak. Molim vas da usvojimo ovaj tekst, kako bismo ulili nadu u srca naše dece i unuka", kazao je Timermans.

Predstavnik Kine je, međutim, poručio da i dalje postoje razlike u stavovima i ocenio da je predloženi tekst deklaracije "daleko od savršenog".

Uprkos tome, dodao je, Kina nema nameru da raspravu o tekstu vrati na početak, već bi u njega trebalo uneti manje izmene, a da bismo to uradili trebalo bi da se nađemo negde na sredini.

"Kina je spremna da radi sa svima kako bi se došlo do izbalansiranog i pragmatičnog teksta, koji uzima u obzir interese svih strana", kazao je predstavnik Kine.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

On je ponovio da je Kina uoči samita rekla da će 2060. imati nultu stopu emisije ugljen-dioksida, kao i da će 2030. imati maksimalnu stopu emisije, i ne može da se obaveže ni na šta drugo.

Predstavnik Južne Afrike pridružio se kolegama iz Indije i Kine i takođe je izneo niz zamerki na isti deo predloženog teksa deklaracije.

"Ne verujemo da predloženi pristup tom problemu svima odgovara. Pozivam vas da čujete i naš glas i da vaš stav o tom pitanju malo prilagodite našem", rekao je predstavnik Južne Afrike.

Da problem nije samo ugalj ukazala je ministarka za zaštitu životne sredine Maldiva Aminat Šauna, koja je ukazala da je novac i dalje ključ neslaganja bogatih i siromašnih i da će zbog toga biti veoma teško usaglasiti završnu deklaraciju.

Male ostrvske nacije davno traže uspostavljanje nezavisnih mehanizama kompenzacije zbog nepovratnih gubitaka koje prouzrokuju klimatske promene, ali sadašnji predlog ne nudi ono što je neophodno da se premosti jaz između razvijenog i sveta u razvoju, kazala je Šauna.

"Era uglja se završava"

Američki izaslanik Džon Keri izjavio je da tekst "podiže ambicije" na globalnom nivou i dodao da "ne možemo dopustiti da savršeno bude neprijatelj dobrog".

Samit se smatra ključnim momentom u pokušaju da zaustavi povećanje temperature na Zemlji i ograniče najgori uticaji klimatskih promena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je na kraju samita da svet mora "preći u hitan režim" zbog klimatskih promena, dok sporazum ne ide dovoljno daleko.

Međutim, on priznaje da se njime uspostavljaju "važni temelji za napredak" i predstavlja kompromis koji odražava "interese, kontradikcije i stanje političke volje" širom sveta.

U poruci mladima, zajednicama i drugim ljudima na čelu aktivističkih pokreta u pogledu klimatskih promena Guteres je naveo: "Znam da ste razočarani, ali put napretka nije uvek ravna linija".

Era uglja se završava, uprkos promeni u Sporazumu u poslednjem trenutku, ocenio je Grinpis.

Greta Tunberg: Bla, bla, bla

Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg odbacila je večeras postignut Klimatski pakt iz Glazgova ocenivši da i on predstavlja samo prazne priče.

"COP26 je gotov. Evo kratkog sažetka: bla, bla, bla. Pravi posao se nastavlja izvan sale. I nikad nećemo odustati, nikad", napisala je ona na Tviteru.

Komentari (0)

Svet