Fokus

Aktivisti stizu u Glazgov povodom samita COP26, stigla i Greta Tunberg

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2021

-

10:01

Aktivisti stizu u Glazgov povodom samita COP26, stigla i Greta Tunberg
Aktivisti stizu u Glazgov povodom samita COP26, stigla i Greta Tunberg - Copyright Tanjug/ AP Photo/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Stotine aktivista stigle su u Glazgov kako bi izvršili pritisak na svetske lidere da deluju u pravcu zaštite klime na samitu COP26, sastanka presudnog za budućnost planete. .

Mnogi među njima stigli su propešačivši desetine, pa i hiljade kilometara, čime su označili početak skupova koji se održavaju u isto vreme kad i konferencija Ujedinjenih nacija o klimi, koja počinje danas i trajaće do 12. novembra u tom škotskom gradu, prenose agencije. Mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg sinoć je doputovala vozom u Glazgov, pošto je dan ranije u Londonu učestvovala na skupu mladih ekoloških aktivista protiv uloge finansijskih ustanova u klimatskoj krizi.

Demonstranti, pristigli iz Španije, Belgije i same Škotske, kao i mnogih drugih zemalja, prošetali su centrom grada noseći transparente sa sloganima poput "Delujmo sada", "Dela, a ne reči" i "Stop fosilnoj energiji". Više od stotinu čelnika, među kojima su lideri SAD, Francuske, Indije, Džozef Bajden, Emanuel Makron i Narendra Modi, treba da učestvuju na sastanku na vrhu. Očekuje se i dolazak hiljada klimatskih aktivista iz čitavog sveta, a organizatori procenjuju da će ih biti oko 100.000 na velikom skupu predviđenom za petak.

Škotska policija je saopštila da će oko 10.000 policajaca iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva biti razmešteno na ulicama Glazgova svakog dana tokom trajanja COP26, što je najveća operacija očuvanja reda dosad organizovana u Škotskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet