Fokus

Misteriozni slučaj Šuai Peng: Kineska teniserka objavila da je zlostavljao visoki funkcioner i od tada joj se gubi trag

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2021

-

19:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj kineske teniserke Šuai Peng, koja je 02. novembra objavila da ju je seksualno zlostavljao visoki kineski funkcioner uznemiro je svetsku, pre svega tenisku javnost. Možda najviše zbog toga što niko ne zna gde se ova teniserka nalazi, ali i zbog čudnog naknadnog saopštenja u kome navodno demantuje svoje navode o zlostavljanju, čiju verodostojnost mnogi, pa i Međunarodno udruženje teniserki (WTA), dovode u pitanje. 

Šuai Peng je, naime, 2. novembra objavila poduži post kojim je šokirala javnost svojim navodima da je svojevremeno bila silovana od strane nekadašnjeg vicepremijera svoje zemlje Zanga Gaolija. 

Bivša najbolja teniserka planete je svoje optužbe iznela na kineskoj društvenoj mreži "Veibo", da bi u međuvremenu nakon pola sata njena objava bila uklonjena.

"Ne bih mogla da opišem koliko sam bila zgrožena i koliko sam se puta pitala da li sam još uvek čovek? Osećam se kao hodajući leš. Svaki dan sam se pitala, dok sam glumila, da li sam prava ja", navela je ona tada u svom postu koji je nestao.

AP Photo/Mićel Euler, File

 

Kako CNN navodi, mnogi novinari su pokušali da dođu do nje ili Gaolija, ali bez uspeha.
U svakom slučaju iako je kratko bio dostupan, post je skrenuo pažnju svetske javnosti. Međutim, ubrzo je usledila cenzura ne samo njenih objava na društvenim mrežama, već i svega što ima bilo kakve veze sa ovom teniserkom.

Takođe, ubrzo je isplivala i fotografija iz Nacionalnog teniskog centra Kine, a na kojoj se vidi rupa na mestu gde je nekada stajala slika ove teniserke, mada autentičnost fotografije nije potvrđena.

Na celokupan slučaj, prvi je reagovao Stiv Simon izvršni direktor WTA koji je zahtevao potpunu i transparentnu istragu o optužbama za seksusalni napad. Ovim povodom reagovali su mnogi svetski teniseri i njene kolege.

Međutim, nakon ovih reakcija, 17. novembra, na adresu WTA stiglo je neobično pismo koje je navodno potpisala sama teniserka. Ono je takođe objavljeno i na kineskoj televiziji na engleskom jeziku, a zanimljivo je da ga lokalne televizije nisu prenele, pa većina Kineza i ne zna za detalje nestanka teniserke.

U pismu, koje WTA smatra spornim, se takođe navodi da je njeno prvo saopštenje koje je objavljeno 2. novembra i u kome se pominje silovanje, objavljeno bez njenog znanja kao i da su u njemu iznesene neistine.

Zbog toga se ponovo oglasio i sam Sajmon koji je rekao da sa njom već neko vreme niko nije stupio u kontakt, i da je ovo povod za veću zabrinutost.

"Ova objava samo podiže moju brigu o njenoj sigurnosti. Teško mi je da poverujem da je Peng Šuai zapravo napisala pismo ili da verujem u ono što u njemu piše", rekao je Sajmon kao svoju reakciju na drugo pismo.

Reakcije na nestanak teniserke

O ovom slučaju reagovao je i teniser Novak Đoković koje je rekao da ga je vest šokirala.

"Kada sam čuo vest o Peng Šuai bio sam šokiran. Nadam se da je dobro i da ćemo je naći što pre", rekao je Đoković.

Njena koleginica Naomi Osaka takođe je podržala kinesku koleginicu. Ona je ovim povodom lansirala i haštag #WhereisPengShuai.

Zabrinutost je izrazio i predsednik muške teniske asocijacije Andreja Galdenzel koji je rekao da za njih ništa nije važnije od ljudi koji rade i žive od tenisa.

"Ne postoji ništa važnije od bezbenosti naše teniske zajednice. Duboko smo zabrinuti zbog bezbednosti Šuai", naveli su.

Sa druge strane, niko od kineskih nadležnih organa se nije oglasio ovim povodom. 

Ko je Šuai Peng?

Šuai Peng (1986) je bila prva igračica u dublu 2014. godine. Osvojila je trofeje u dublu na Vimbldonu 2013. i Rolan Garosu godinu dana kasnije.

Poznata je po tome što prefrira tvrde terene, igra sa dve ruke na obe strane i pogađa ravno. Pobedila je mnoge teniserke koje su bile visoko poziconirane na rang listi, a među njima su Anastasija Minskina, Amela Moremsmo, Jelena Janković i Vera Zvonarova.

Tenis je počela da igra sa osam godina kada ju je ujak, poznati teniser, podučavao. 

 

Komentari (0)

Svet