Fokus

Hiljade poljoprivrednika protestuje u Iranu zbog nestašice vode

Komentari

Autor: AP

20/11/2021

-

21:26

Hiljade poljoprivrednika protestuje u Iranu zbog nestašice vode
Hiljade poljoprivrednika protestuje u Iranu zbog nestašice vode - Copyright Hamidreza Nikoomaram/Fars News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade demonstranata okupilo se u Isfahanu u centralnom Iranu kako bi protestovali jer je gradska reka presušila, kako zbog velikih vrućina, tako i zbog skretanja toka.

Na masovnom protestu učestvovali su poljoprivrednici, ali i drugi stanovnici provincije Isfahan, a u pitanju je najveće njihovo okupljanje još od kako je kriza počela 9. novembra.

"Hiljade ljudi iz Isfahana, poljoprivrednici sa istoka i zapada, okupili su se u isušenom koritu reke Zajandeh Rud, i svi su imali isti zahtev: 'pustite reku da teče'. Godinama nije bilo političke volje da se problemi sa ovom važnom rekom reše", izvestio je novinar iranske državne televizije.

Snimci emitovani na državnom TV kanalu prikazuju muškarce i žene u gomili koja se proteže duž korita, kako skandiraju parole poput "Uzeli ste vodu kao taoca" i "Istočni Isfahan je postao pustinja".

Hamidreza Nikoomaram/Fars News Agency via AP

 

Grad Isfahan je treći po veličini u Iranu, sa oko dva miliona stanovnika. Stanovnici ovog regiona imaju problema sa presušivanjem reke Zajandeh Rud još od 2000. godine.

Uglavnom je razlog suša, ali poljoprivrednici krive i vlasti, koje su preusmerile tok reke u susednu provinciju po imenu Jazd.

Iranska vlada je obećala da će priskočiti u pomoć farmerima i rešiti krizu, a predsednik se 11. novembra već sastao sa predstavnicima provincija Isfahan i Jazd.

Komentari (0)

Svet