Fokus

Počelo saslušanje pred iranskim sudom povodom obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

23:56

Počelo saslušanje pred iranskim sudom povodom obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pred iranskim vojnim sudom danas je počelo saslušanje povodom obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine, kada je stradalo 176 osoba, javila je iranska novinska agencija IRNA.

Kako navodi, na saslušanju je bilo prisutno desetoro osumnjičenih, pripadnika vojske različitih rangova.

Saslušanju su prisustvovale porodice žrtava i njihovi advokati, predstavljajući 103 pravne žalbe, koje su podnete zbog obaranja ukrajinskog aviona, prenosi AP.

Sudija, kojeg IRNA nije imenovala, rekao je da se nada da će sud objaviti "preciznu, brzu i ozbiljnu" presudu, zasnovanu na "razumnoj, pravičnoj, transparentnoj, jasnoj i snažnoj" proceduri.

IRNA nije objavila identitet osumnjičenih.

Današnje saslušanje je prvo od kada je oboran avion, pre skoro 22 meseca.

Tužilac je u aprilu rekao da je deset zvaničnika optuženo za obaranje aviona.

Mesec dana ranije Iran se našao na meti žestokih kritika međunarodne javnosti jer je objavio finalni izveštaj, u kojem je za pad aviona okrivljena ljudska greška, ali niko nije imenovan kao odgovoran.

Iran je u januaru 2020. godina, nakon tri dana negiranja, priznao da je paravojna Revolucionarna garda greškom oborila ukrajinski avion sa dve rakete zemlja-vazduh.

Iranske vlasti su u preliminarnim izveštajima okrivile za nesreću operatera protivvazdušne odbrane, za kojeg su rekle da je pomešao Boing 737-800 i američku krstareću raketu.

Do nesreće je došlo istog dana kada je Iran ispalio balističku raketu na američke vojnike u Iraku, u znak odmazde za američki napad dronom, u kojem je ubijen vrhovni iranski general.

Zvaničnici Revolucionarne garde kasnije su se izvinili za incident.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je kada se ukrajinski avion srušio u januaru 2020. godine, nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu.

Komentari (0)

Svet