Fokus

U Izraelu potvrđen prvi slučaj novog soja korone

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

10:15

U Izraelu potvrđen prvi slučaj novog soja korone
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa i to kod putnika koji se vratio iz Malavija.

Putnik i još dve osobe za koje postoji sumnja da su inficirane stavljeni su u izolaciju, prenosi AP.

Nova varijanta koronavirusa - B.1.1.529 otkrivena je u Južnoj Africi, a naučnici su saopštili da izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i velike zaraznosti.

Nova varijanta kovida 19 koja je otkrivena u Južnoj Africi je "razlog za zabrinutost", upozorio je poznati virolog Tulio de Olivije. Varijanta B.1.1.529, za koju je navedeno da ima "užasan profil mutacije šiljaka", otkrivena je u brojnim slučajevima koronavirusa u zemlji.

Južnoafrički naučnici, koji su već otkrili beta varijantu, kažu da nova mutacija ima "ekstremno visok" broj mutacija. Trenutno nije poznato koliko će vakcine biti efikasne protiv ovog soja.

"Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost u Južnoj Africi", rekao je virolog Tulio de Olivije na onlajn konferenciji za novinare.

On je objasnio da veliki broj šiljastih mutacija - za koje se u ovom trenutku veruje da ih ima najmanje 32, izazivaju zabrinutost u vezi sa sposobnošću virusa da izbegne vakcine i da se širi.

Spajk protein, odnosno protein šiljka je ono što pomaže virusu da napadne ćelije tela. Trenutno, pun potencijal nove varijante još nije poznat.

Komentari (0)

Svet