Fokus

Tužilac o seksualnom zlostavljanju tinejdžerki: Maksvel i Epstajn bili "partneri u zločinu"

Komentari

Autor: AP

30/11/2021

-

10:12

Tužilac o seksualnom zlostavljanju tinejdžerki: Maksvel i Epstajn bili "partneri u zločinu"
Sudski crtež sa suđenja Gislejn Maksvel - Copyright Tanjug/AP Photo/Elizabeth Williams

veličina teksta

Aa Aa

Gislejn Maksvel i Džefri Epstajn bili su "partneri u zločinu" u seksualnom zlostavljanju tinejdžerki, rekla je tužilac, a advokati Maksvel izjavili su da je ona "žrtveno jagnje" u celom slučaju. Pomoćnica američkog tužioca Lara Pomeranc rekla je na početku suđenja Maksvel da su britansko društvo i Epstajn mamili devojčice od 14 godina da se rade "takozvane masaže", a da se zatim seksualno zlostavljanje smatralo "normalnim" zbog toga što su tinejdžerke obasipane novcem i poklonima.

Tužilac je nastojao da jasno stavi do znanja poroti od 12 članova da nije bilo zabune oko toga da li je Maksvel, Epstajnova dugogodišnja saradnica, njegov saučesnik. Kako je navedeno, upravo je Maksvel imala centralnu ulogu u Epstajnovom planu seksualnog zlostavljanja.

"Bila je uključena u to od samog početka. Ona i Epstajn su mamili žrtve tako što su im obećavali svetlu budućnost, samo da bi ih seksualno iskorišćavali. Bila je umešana u svaki detalj Epstajnovog života", rekla je Pomeranc.

Dodala je i da su njih dvoje ostali najbolji prijatelji čak i nakon što su okončali romantičnu vezu, kao i da je Maksvel pomogla u "normalizaciji seksualnog zlostavljanja", tako što je učinila da se tinejdžerke osećaju bezbedno, vodila ih u kupovinu i brinula se o njihovim privatnim životima.

Njen advokat Bobi Sternhajm rekla je da je Maksvel "žrtveni jarac zbog čoveka koji se nije ponašao kako treba", i da "ona nije kao Džefri Epstajn, ili bilo koji od moćnih muškaraca, mogula i medijskih giganata koji zlostavljaju žene".

Sternhajm je dodala i da četiri žene koje će svedočiti da ih je Maksvel regrutovala, "pate od četvrt veka starih sećanja i uticaja advokata koji su im objasnili kako da dođu do novca iz Epstajnovog fonda", kao i da su "te žene prodrmale stablo novca, i da su sa te krošnje pali milioni dolara".

Maksvel je optužena da je regrutovala tinejdžerke koje je Epstajn zlostavljao, i to u periodu od 1994. do 2004. godine. Izjasnila se da nije kriva, i negira sve što joj se stavlja na teret, a nalazi se u zatvoru u Bruklinu od kada je uhapšena u julu prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet