Fokus

Foks objavio planove za sastanak Bajdenovog sina i Borisa Tadića: Šta je Hanter Bajden nameravao da radi u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

03/12/2021

-

18:32

Foks objavio planove za sastanak Bajdenovog sina i Borisa Tadića: Šta je Hanter Bajden nameravao da radi u Srbiji
Hanter Bajden i Boris Tadić - Copyright AP/Pablo Martinez Monsivais, Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Američka televizija Foks njuz objavila je 2. decembra da je imala uvid u i-mejlove, koji pokazuju da je sin aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter Bajden, planirao 2010. godine investicioni sastanak sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim "finansijski jakim pojedincima".

Kako je objavio Foks njuz, "registrovani srpski agent" i tadašnji ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama razgovarali su sa Hanterom Bajdenom, u vreme prvog mandata Džozefa Bajdena na mestu potpredsednika SAD, kako bi "iskoordinisali zakazivanje investicionog sastanka sa srpskim predsednikom i srpskim pojedincima čija je neto vrednost visoka".

Naime, Mark Dojl, nekadašnji visoki savetnik tadašnjeg senatora Džozefa Bajdena i finansijski direktor Bajdenove predsedničke kampanje 2008. godine, poslao je 16. aprila 2010. godine imejl Hanteru Bajdenu u kojem ga je obavestio da se sreo sa "Tadićevim šefom kabineta" i da su pitali Hantera Bajdena da li je zainteresovan da se sretne sa Tadićem.

 

 

"Sreo sam se sa Tadićevim šefom kabineta u četvrtak, kada sam bio tamo i on je pitao za Vas. Mora da je ambasador preneo naš razgovor", napisao je tada Dojl.

Kako navodi Foks njuz, on je mislio na ambasadora Srbije u SAD Vladimira Petrovića, kojeg je Hanter Bajden prvi put sreo u februaru 2010. godine, zajedno sa Tadićevim savetnikom za nacionalnu bezbednost Jovanom Ratkovićem.

"Mislim da ste spomenuli da ste sa njima razgovarali o tome da vas postave na mesto vodećeg u mreži bogatih pojedinaca i da su oni spremni to da urade, kao i da se upoznate sa Borisom Tadićem", dodao je Dojl u svom mejlu upućenom Hanteru Bajdenu.

Hanter je odgovorio na Dojlov mejl i predložio je da se sastanak zakaže za sredinu maja, odnosno 10. maj jer je u to vreme njegov otac trebalo da poseti Madrid, u okviru službene dužnosti, kao potpredsednik SAD, prenosi Njujork post.

Dojl je rekao da je ambasador želeo da ugovori "celodnevni“ sastanak sa Tadićem i "potencijalnim investitorima" koje je opisao kao "veoma ozbiljne ljude", navodi se u mejlovima.

U to vreme, Mark Dojl je preko svoje firme "Prairie Avenue Advisors", od kraja maja 2009. godine radio kao registrovani strani agent u ime Republike Srbije, jedine strane nacije koju je ikada predstavljao. Dojl je otkrio da je službenik sa kojim je uglavnom imao posla bio Petrović.

Međutim, Hanter Bajden je 29. aprila 2010. poslao mejl ambasadoru rekavši da je došlo do promene u njegovom rasporedu i da nije siguran da li može da dođe sastanak u maju, dodajući da želi da pokuša da ga poseti u narednim mesecima.

Kako navodi Njujork post, nije poznato da li je Hanter Bajden boravio u Srbiji i da li se sastajao sa investitorima.

Tadić: Nikada nisam sreo Hantera Bajdena

Boris Tadić je povodom ovih navoda za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da nije bilo sastanka sa Hanterom Bajdenom o potencijalnim investicijamam, niti da je ikada dobio informaciju da je Bajdenov sin zainteresovan za tako nešto.

"Nikada nisam sreo Hantera Bajdena", rekao je Tadić za RSE.

On smatra da je objavljivanje ovih imejlova upereno protiv predsednika Bajdena.
 

Komentari (0)

Svet