Fokus

Odgovor Kine na američku najavu diplomatskog bojkota Olimpijskih igara: Preduzećemo odlučne kontramere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

09:36

Odgovor Kine na američku najavu diplomatskog bojkota Olimpijskih igara: Preduzećemo odlučne kontramere
Zimske Olimpijske igre 2022 - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kineski zvaničnici upozorili su da bi diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu, koji su Sjedinjene Američke Države najavile, mogao da bude prepreka za dalji dijalog i saradnju dveju zemalja.

Kako je naveo portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, u pitanju je "spletka" SAD kojom žele da poremete Olimpijske igre, ali je ta "spletka" osuđena na propast. Dodao je da će SAD samo "izgubiti moralni autoritet i kredibilitet". Džao je rekao i da se Kina oštro protivi eventualnom bojkotu, i da će preduzeti "odlučne kontramere", navela je agencija Sinhua.

Podsetimo, SAD neće poslati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom sledeće godine, saopštila je u ponedeljak Bela kuća, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Kini.

Uprkos diplomatskom bojkotu, američki sportisti će se takmičiti na igrama koje počinju u februaru, preneo je "Vašington post".

Administracija Džoa Bajdena neće poslati visoke američke zvaničnike zbog kineskih masovnih logora i kampanje prisilne sterilizacije Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj provinciji zemlje.

Komentari (0)

Svet