Fokus

Putin: Prestanite da krivite Rusiju za situaciju oko Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

22:30

Putin: Prestanite da krivite Rusiju za situaciju oko Ukrajine
Vladimir Putin - Copyright AP/Kremlin Pool Photo

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas tokom video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, a ceo razgovor je ocenio kao iskren i poslovan, saopšteno je iz Kremlja.

"Vladimir Putin je naglasio da je nedopustivo usmeravanje odgovornosti na Rusiju, jer je NATO taj koji čini opasne pokušaje kako bi iskoristio teritoriju Ukrajine za izgradnju svog vojnog potencijala u blizini ruskih granica", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka poručio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i naglasio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se složili da njihovi timovi prate situaciju.

Dva predsednika su razgovarala i o bilateralnim odnosima, a Putin je ocenio da je saradnja dve zemlje "u nezadovoljavajućem stanju".

"Strane su razgovarale o bilateralnim pitanjima, a saradnja i dalje ostaje u nezadovoljavajućem stanju", navodi se u saopštenju Kremlja.

Prema saopštenju, predsednici Rusije i SAD razgovarali su danas i o sprovođenju odluka donetim tokom rusko-američkog samita u Ženevi u junu.

"Lideri smatraju da je važno sačuvati duh Ženeve tokom bavljenja problemima i pitanjima između dve države u budućnosti", navodi se u saopštenju Kremlja.

Obe strane izrazile su očekivanja da će Bajden i Putin moći da uskoro u ličnom i neposrednom susretu razgovaraju o vezama između dve države, ekonomskim sankcijama SAD i navodnim ruskim sajber napadima na američke kompanije.

profimedia

 

Predsednici su izrazili mišljenje da će, uzimajući u obzir odgovornost za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, Rusija i SAD nastaviti dijalog i za to potrebne kontakte. U celini, razgovor je bio iskren i poslovan", navodi se u saopštenju Kremlja.

Prema saopštenju Bele kuće, američki predsednik Bajden rekao je danas ruskom kolegi Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na "snažne ekonomske i druge protivmere" koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob.

Dvojica lidera održala su danas video sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet